Droog, vet of gecombineerd: de juiste make-up voor elke huid

Het kan echt een groot verschil maken.

Grote kans dat je inmiddels de juiste skincare routine hebt uitgevogeld voor jouw huidtype. Maar hoe zit het met make-up? Het lijkt misschien alsof het niet zoveel uitmaakt wat voor soort foundation of blush je gebruikt, maar het kan wel degelijk verschil maken. Wij zetten een aantal handige tips en tricks op een rijtje.

Droge huid

Bij een droge huid draait alles om hydrateren. Waarschijnlijk gebruik je serums en crèmes die verbetering beloven, maar waarom zou je daar stoppen? Ook wanneer het op make-up aankomt, kan je kiezen voor hydraterende producten. Kies voor vloeibare producten in plaats van poedervorm, want die laatste benadrukt juist droge plekjes op je huid. Lijntjes, onzuiverheden en grove poriën worden extra zichtbaar, en dat willen we niet! Kies voor een dewy finish om die geliefde glow te creëren.

Vette huid

We wensen allemaal een schitterende glow op ons gezicht, maar er zit nogal een verschil tussen een gezonde glow en een glanzende huid die eruitziet alsof je badend in het zweet van je spinninglesje kom. Kies daarom voor matterende producten die de glans verminderen, en eventueel zelfs talgproductie vertragen. Vaak voelt je huid vettig aan door overproductie van talg, dus het is slim om daarop in te spelen met de juiste make-up producten.

Een matterende primer is een goed begin. Breng dit aan op een gereinigde huid, en laat eventjes intrekken. Mocht je graag bronzer en blush gebruiken, dan kan je het beste voor een poedervariant gaan. Highlighter kun je beter achterwege laten, hoe verleidelijk het ook is. Met een vette huid heb je al genoeg glans en die wil je niet nog meer benadrukken.

Gecombineerde huid

Heb je een gecombineerde huid, dus een mix van bovenstaande? Dan heb je helaas de jackpot te pakken, want jouw huid heeft producten nodig die aan de wensen van beide huidtypes voldoen. Sommige delen van je gezicht moet je behandelen als een vette huid, terwijl andere delen om een aanpak voor een droge huid vragen. Je kunt kiezen voor twee soorten primers: een matterende voor de vette delen zoals je T-zone, en een hydraterende variant voor de drogere delen van je huid. Zijn je wangen droger? Kies dan voor een blush in poedervorm.

Gevoelige huid

Naast een droge, vette of gecombineerde huid kan het ook zijn dat je huid gevoelig is. Je huid reageert dan snel op irriterende stofjes zoals parfum. Het kan gaan jeuken, rood worden en zelfs onzuiverheden veroorzaken. In dat geval is het belangrijk om die ingewikkelde ingrediëntenlijst op make-upverpakkingen te leren ontcijferen, zodat je weet welke ingrediënten je beter kunt vermijden.

Make-up tools

Behalve de juiste producten gebruiken, is het ook belangrijk om ook je make-upkwasten goed schoon te maken. Vieze kwasten met resten make-up zijn een broedplaats voor bacteriën, en daar wordt geen enkele huid blij van.

Tot slot is het verstandig om de houdbaarheidsdatum van je make-up eens te checken. Achterop de verpakking staat aangegeven hoe lang je make-up kunt bewaren nadat je het hebt geopend. Daar vind je de letter M met een getal, dat aangeeft hoeveel maanden het product houdbaar is. Zeker met een gevoelige huid is het verstandig om geen make-up meer te gebruiken die al langer open is.

Bron: LINDA. | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws