Greep uit de sieradendoos: de kroonjuwelen van Denemarken

In de nieuwste Beau Monde nemen we een kijkje tussen de Deense tiara's.

Kronen, scepters, zwaarden, tiara’s… De kroonjuwelen van koningshuizen wereldwijd zijn om je vingers bij af te likken. In Beau Monde doen we af en toe een greep in de sieradendoos van een monarchie. Dit keer: Denemarken.

Kroonjuwelen

De Deense kroonjuwelen zijn de enige ter wereld die door het publiek bewonderd kunnen worden als museumstukken en die ook nog in gebruik zijn. Als de zittende koningin ze niet draagt, worden ze tentoongesteld in de beveiligde kelder onder kasteel Rosenborg.

52 jaar lang zocht koningin Margrethe daar haar juweeltjes uit, zoals de Smaragden parure, maar sinds ze begin dit jaar afstand deed van de troon, is het haar schoondochter Mary die de officiële kroonjuwelen mag dragen. Mary kan kiezen uit een hele set broches en vier parures. Een ervan is de Oranje-Nassau pareltiara, waaronder een collier met 19 grote parels dat stamt uit 1600. Omdat parels huidcontact nodig hebben om mooi te blijven, droeg Margrethes moeder de juwelen in bed voor optimale shine. En ook Margrethe zelf droeg de juwelen uit deze set regelmatig en combineerde ze graag met tiara’s en andere diamanten sieraden.

Beeld: NL Beeld

Napoleons ex

De nieuwe koningin Mary is minder uitgesproken. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat ze net zo stevig zal uitpakken als haar voorgangster. Een van Mary’s favorieten is geen officieel kroonjuweel, maar heeft wel een rijke geschiedenis. Het is de Robijnen parure die bestaat uit een tiara, collier, armband, broche, oorbellen en – sinds de vernieuwingen door Mary – een ring. De set werd gemaakt voor de ex van Napoleon Bonaparte. Na allerlei omzwervingen door Europa belandde die in 1869 in Denemarken.

De huidige koning Frederik erfde hem in 2000 van zijn oma om hem aan zijn toekomstige vrouw te geven. Vier jaar later werd de Australische Mary de trotse bezitter van de kostbare set in de rood-witte kleuren van Denemarken. Op 14 mei zijn Mary en haar koning 20 jaar getrouwd. Dat lijkt ons een prima gelegenheid om eens flink uit te pakken. Kom op Mary, dazzle ons met bling!

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwste Beau Monde. Daarin vind je nog véél meer leuke royalty- en glamournieuwtjes. Weet jij bijvoorbeeld hoe het leven van de rijkste royals ter wereld eruit ziet? Je leest het in de Beau Monde, nu in de winkel!

Tekst: Marique de Vries | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws