Deens hof deelt update over jarige koningin Margrethe

Het hof trakteert op een set nieuwe foto's van de majesteit.

Eind vorig jaar zette de Deense koningin Margrethe haar eigen leven flink op z’n kop door tot iedereens grote schrik haar aftreden aan te kondigen. Inmiddels kan de ondernemende tante al even van haar pensioen genieten, maar hoe ziet dat er eigenlijk uit? Het Deense hof deelde voor haar verjaardag een kijkje achter de schermen.

Abdicatie

Op 14 januari was het dan zover: op de dag van haar 52e troonjubileum zwaaide Margrethe af als Deense vorstin. Zoonlief trad aan als Zijne Majesteit Koning Frederik X, en Margrethe kon op 83-jarige leeftijd dan eindelijk maar toch gaan genieten van haar pensioen.

Of welja… zo’n twee weken na haar abdicatie mocht Margrethe alweer aan de bak als regent, omdat het koningspaar samen met hun kroost van een skivakantie genoot. Ook blijkt uit de vele kiekjes van Margrethe op het Instagram-account van het Danske Kongehus dat de koningin nog altijd niet stilzit. Zo komt Marge nog regelmatig opdagen bij vorstelijke evenementen op het gebied van cultuur en wetenschap.

Verjaardag

En vandaag deelt het hof dus een set nieuwe beelden van de Deense dame, die genomen zijn te Fredensborg. Ook maakt teckeltje Tillia een verschijning op één van de kiekjes. Zoet!

Gezien de outfit, gokken wij zo dat de kiekjes afgelopen week genomen zijn op de dag dat de majesteit de jaarlijkse wetenschapsprijs uitreikte die naar haar vernoemd is.

Bij de vrolijke verjaardagskiekjes schrijft het koningshuis: “Voor de gelegenheid zijn er nieuwe foto’s gepubliceerd van Hare Majesteit, die genomen zijn te Fredensborg. Op diezelfde locatie viert koningin Margrethe haar verjaardag vandaag in het bijzijn van familie en vrienden.” En dat betekent: lekker genieten van een dagje met de kroost en klein-kinderen!

Pensioen

Hoewel Margrethe zich dus nog altijd blijft inzetten voor het Deense hof, heeft de voormalig vorstin verder ook volop tijd om zich te storten op al haar hobby’s. Zo is het natuurlijk bekend dat de majesteit een begaafd kunstenares en ontwerpster is, die regelmatig samenwerkt met het koninklijk ballet van Denemarken. Ook is het bekend dat Marge graag haar eigen kleding in elkaar zet.

Onlangs viel de koningin zelfs in de prijzen met haar creatieve kunnen. De Netflix-serie Erhrengard: The Art of Seduction werd namelijk bekroond met een prestigieuze Robert Award – een soort Deense Oscar – voor de prachtige historische kostuums.

Wie weet: wellicht stort Margrethe zich nu met volle overgave op haar ontwerpen, en prijken er binnenkort nóg meer prestigieuze prijzen in de kast bij de vorstelijke familie. Voorlopig hopen we dat de voormalig vorstin in elk geval een beetje kan genieten van haar verjaarsviering. Van harte gefeliciteerd – of zoals men dat dan in Denemarken zegt: tillykke med fødselsdagen, hoogheid!

Bron: Instagram @detdanskekongehus, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws