Zo dragen milieubewuste royals hun steentje bij

Innovatief en betrokken als altijd.

De royals mogen dan niet het meeste doorsnee leven leiden, betrokken bij onze planeet zijn ze zeker. Sterker nog, meerdere koninklijke leden hebben prachtige initiatieven opgericht om hun steentje bij te dragen en bewustwording te creëren met betrekking tot het milieu. Ter ere van Earth Day vandaag schijnen we een licht op hoe onze geliefde royals dit aanpakken.

In 1970 werd Earth Day in het leven geroepen, en is sindsdien een jaarlijks terugkerend fenomeen. Vandaag, op 22 april, staan we wereldwijd stil bij het behoud van onze planeet. En ook de leden van de koninklijke families doen een duit in het zakje.

En niet zomaar eentje, want onze groene royals hebben het er maar druk mee! Zo richten ze stichtingen op, organiseren ze events en bekostigen acties om bij te dragen aan milieubescherming.

De onvermoeibare inzet van Charles

Wiens inzet bijna niet te overtreffen valt is die van de Britse koning Charles. Al ver voor hij in 2022 werd gekroond tot koning, zette Charles zich in voor bewustwording over het welzijn van onze planeet. Zo waarschuwde hij voor de grote gevolgen van vervuiling, en het gevaar van ‘klimaatontkenners’. Als navolging op die uitspraken besloot hij in de jaren ’80 zijn boerderij vlakbij Gloucestershire, genaamd Home Farm, om te toveren tot een organische weelde, door onder andere het gebruik van antibiotica en andere agressieve chemicaliën te minimaliseren. Met dit enorme passieproject nam de koning de nodige stappen om zijn impact op ons lieve planeetje te minimaliseren en het milieu te beschermen.

In de jaren die volgden, richtte hij verschillende stichtingen op die op uiteenlopende vlakken hun steentje bijdagen. Dat begon allemaal met Duchy Organic, een initiatief dat perfect aansloot bij de werkwijze op zijn organische boerderij. Het een merk had als doel de lokale producten van zijn boerderij op de markt te brengen. Inmiddels is het merk uitgegroeid tot een groot organisch voedselmerk, dat zijn opbrengst in ecologische initiatieven als Net Zero, Terra Carta en Soil Health investeert. Applaus voor Charles!

Zoonlief

De royale inzet van zijn vader heeft prins William niet onberoerd gelaten. Ook hij neemt de nodige stappen om behoud van de planeet te promoten. Zo riep de prins in 2020 de Earthshot Prize in het leven, waar John F. Kennedy’s Moonshot project de grote inspiratie voor was. Het mondiale initiatief is gebaseerd op vijf ‘Earthshot’-doelen: Beschermen en herstellen van de natuur, verbetering van het klimaat, gezonde, schone lucht creëren, het herstellen van de oceanen en het creëren van een afvalvrije wereld.

Elk jaar rijkt het initiatief in iedere categorie een prijs uit van maar liefst 1 miljoen pond. Het grote, ambitieuze doel van zijn initiatief is om tegen 2030 minstens vijftig oplossingen te bieden voor de grootste milieuproblemen die onze wereld kent. Al even ambitieus als zijn vader timmert William dus zeker aan de weg als weldoener voor het klimaat.

Niet alleen het Britse koningshuis bekommert zich om de planeet. Ook prins Frederik van Denemarken zette zich al vaak in op unieke manieren. Zo fietste de prins in 2011 mee voor het project ‘Together we fight climate change‘ in Vietnam. Welke impact de vliegreis vanaf Denemarken voor deze fietsmarathon had op het milieu zullen we maar eventjes vergeten, non?

Bron: Hello Magazine, The Guardian | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws