‘Grace Kelly vond het moeilijk om Hollywood te verruilen voor Monaco’

'Het idee om weer te gaan acteren sprak haar erg aan.'

Na een veelbewogen jaar voor prins Albert en prinses Charlene van Monaco blikt biograaf Jay Jorgensen terug op de perikelen van de vorige generatie Grimaldi’s. Want, zoals Grace Kelly zelf toegaf, was haar prinsessenleven ook niet bepaald een sprookje te noemen.

Alles opgeven

Het klinkt nog altijd als fairy tale material: een beeldschone en succesvolle actrice geeft alles op om te trouwen met een prins uit een zonnig land. Maar volgens biograaf Jay Jorgenson was het voor Grace Kelly ontzettend moeilijk om al op 26-jarige leeftijd al een punt achter haar carrière te zetten, een belangrijke voorwaarde om met prins Rainier te trouwen.

Beeld: BrunoPress

“Ze vond het heel fijn om rondom creatievelingen te zijn, en om zelf dingen te maken. Wat dat betreft denk ik dat het verlaten van Hollywood moeilijk voor haar was”, vertelt Jorgenson aan Closer. “Ze moest veel dingen opgeven, zoals haar carrière, om andere dingen te krijgen.”

Nieuw doel

Na haar royal wedding stond prinses Grace een duidelijke taak te wachten, zegt Jorgenson. “Het was haar verplichting om voor troonopvolgers te zorgen.” De ‘plicht’ vervulde ze snel. In 1957 werd prinses Caroline geboren, in 1958 volgde prins Albert en in 1965 prinses Stéphanie. Aanvankelijk wist Grace zich aardig te schikken naar haar nieuwe rol als moeder en prinses, maar toen de kinderen ouder werden begon het te kriebelen om weer te gaan acteren.

En prinses Grace was niet de enige die graag een comeback wilde maken. Ook prins Rainier stond achter het idee, en filmregisseur Alfred Hitchcock aarzelde geen moment om de wereldberoemde prinses een filmrol aan te bieden. “Het idee om weer te gaan acteren sprak haar altijd aan. Ik weet dat er in de jaren zestig verschillende mogelijkheden waren, maar op dat moment wist ze dat haar toewijding aan Monaco belangrijker en veel sterker was dan haar ambitie om weer terug te keren op het witte doek”, liet Grace Kelly’s neefje Chris LeVine eerder al weten aan Fox News. Volgens Jorgenson zou Grace het onder andere niet gepast worden om een andere man dan haar real life prins te kussen voor de camera’s.

Geen sprookje

De eerste jaren als prinses vond Grace het echter een stuk moeilijker dat ze haar acteercarrière aan de wilgen had gehangen voor een turbulent leven als royal. “Grace had een vreselijke depressie tijdens de eerste jaren van hun huwelijk, vergelijkbaar met wat er nu met Charlene aan de hand is,” meent journalist Joel Stratte-McClure in The New York Post. “Ze was erg ongelukkig.”

Zelf verwoordde de prinses op een luchtigere manier dat haar leven niet een en al glamour was. “Ik zie mijn leven absoluut niet als een sprookje. Ik zie mijzelf als een moderne vrouw die te maken heeft gehad met allerlei soorten problemen waar vrouwen vandaag de dag mee te maken hebben.”

Bron: Closer, Fox News | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws