Dit is waarom Kate Middleton geen tiara draagt op haar verjaardagsportretten

Ze toont echter wel op een bijzondere manier haar respect voor Queen Elizabeth en prinses Diana.

Gisteren is Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, 40 jaar geworden. Het grote publiek heeft daarvan kunnen meegenieten door middel van drie verjaardagsportretten. Hoe vorstelijk die ook zijn geworden, een tiara ontbreekt. Maar Kates andere sieraden spreken boekdelen.

Bijzondere samenwerking

Ter ere van haar verjaardag is Kate door fotograaf Paolo Roversi op de gevoelige plaat vastgelegd. De vier uur durende fotoshoot leverde ruim 250 foto’s op, waarvan er uiteindelijk drie zijn vrijgegeven door Kensington Palace. Opvallend is dat Kate op geen van die drie koninklijke foto’s een tiara draagt. Het accessoire wordt doorgaans van de plank gehaald voor speciale gelegenheden en officiële portretten. Dat is ook meteen de reden dat hij niet op Kates hoofd prijkt op de verjaardagsfoto’s. Die fotoshoot was voor haar namelijk geen formele gelegenheid. Het was vooral een bijzondere samenwerking tussen Kate en Roversi.

Kate heeft al laten weten dat ze “erg verheugd” is over het eindresultaat van de fotoshoot. De drie geselecteerde foto’s zijn gisteren gepubliceerd op het Instagramaccount dat Kate met haar man William deelt, maar dat is niet de enige plek waar we ze zullen zien. Ze worden namelijk ook onderdeel van de permanente collectie van de National Portret Gallery, die in 2023 na een verbouwing haar deuren weer zal openen. Tot die tijd maken ze onderdeel uit van het Coming Home project van die galerij, waarvoor verschillende publieke figuren zijn gefotografeerd op plekken die veel voor hen betekenen.

Speciale gelegenheden

De laatste keer dat we Kate en plein public met een tiara hebben gezien was in december 2019, toen ze aanwezig was bij een receptie voor het Diplomatic Corps. Ze droeg toen een zwarte satijnen jurk van Alexander McQueen en in haar haren prijkte de Lover’s Knot tiara. Inmiddels wordt die tiara gezien als haar ‘vaste’ haaraccessoire. Het is ook niet zomaar een tiara: hij werd in 1981 door Queen Elizabeth aan prinses Diana geschonken als huwelijkscadeau. Omdat tiara’s dus alleen gedragen worden bij speciale gelegenheden, kan het helaas nog wel even duren voor we Kate weer met het accessoire spotten.

Kate-2019-tiara

Oorbellen van Liz en Diana

Naast het ontbreken van de tiara (we mogen niet klagen) is er nog iets opvallends te zien aan Kates verjaardagsportretten. Op de foto waarop ze een rode jurk draagt, zijn namelijk diamanten oorbellen te zien die eigendom zijn van Queen Elizabeth. Op de andere twee foto’s, in zwart-wit, draagt ze eveneens bijzondere sieraden. De pareloorbellen die ze daar toont, zijn namelijk van prinses Diana geweest. Kate heeft dus een knipoog naar zowel de Queen als Diana in haar verjaardagsportretten verwerkt.

Plan voor komend jaar

Hoe Kate haar verjaardag heeft gevierd? Hoogstwaarschijnlijk met haar gezin, de Queen en een kleine groep gegadigden. Vorig jaar had ze een soortgelijk feestje: toen vierde ze haar 39e verjaardag met Wiliam en hun drie kinderen in hun landhuis in Norfolk. Het komende jaar zal voor haar in het teken staan van extra koninklijke verantwoordelijkheden. Queen Elizabeth heeft door haar zwakker wordende gezondheid namelijk een stapje terug gedaan. Voor Kate een goed moment om zich alvast extra goed voor te bereiden op haar toekomstige rol van koningin-gemalin.

Bron: Hello!, People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws