Zo bescheiden is de trouwring van Máxima

Het draait allemaal om de verlovingsring aan Máxima's vinger!

Koning Willem-Alexander schoof Máxima een bijzondere ring om haar vinger toen hij haar ten huwelijk vroeg. De ring met oranje ovale diamant in het midden heeft natuurlijk alles te maken met de achternaam van de royals en zag er spectaculair uit. Dat is wel anders met de trouwring van Máxima: die is namelijk een stuk eenvoudiger.

Porseleinen huwelijk

Máxima en Willem-Alexander zijn alweer bijna twintig jaar getrouwd. 2 Februari 2002 was een zenuwslopende dag voor de huidige koning en koningin. Ze stapten in Amsterdam in het huwelijksbootje na een verloving van bijna een jaar. Zij in een prachtige ivoorkleurig Valentino-jurk van mikado-zijde, hij in een Groot Tenue van de Koninklijke Marine. De opvallende oranje ring die Máxima bij haar verloving droeg, werd tijdens de ceremonie aangevuld met een subtiele trouwring. Zó subtiel dat veel mensen niet weten hoe het sieraad eruitziet.

Oranje diamant

De verlovingsring van Máxima was een vette knipoog naar haar toekomstige achternaam. Het juweel van witgoud bestaat uit drie dunne ringen met in het midden een ovale, oranje diamant, omring door kleinere, witte diamanten. Die oranje diamant mag dan wel een leuke verwijzing zijn naar onze nationale kleur, maar hij zal Willem-Alexander een lieve duit hebben gekost. Oranje diamanten behoren namelijk tot de zeldzaamste ter wereld.

Haar trouwring draagt de koningin meestal onder of boven haar verlovingsring. Het is een eenvoudige, gladde, witgouden ring, die mooi aansluit bij de drie ringetjes die samen de verlovingsring vormen. Het lijkt dan net alsof ze vier ringen aan haar vinger draagt. More is more.

Máxima met haar verlovings- en trouwring. Beeld: BrunoPress

Twee tradities

De meeste royals dragen hun trouw- en verlovingsring altijd aan dezelfde hand, maar onze koningin pakt dit anders aan. Ze schuift haar kostbare sieraden zowel aan haar linker- als aan haar rechterhand. Een combinatie van twee tradities, zo legt The Court Jeweller uit. Traditioneel gezien dragen katholieke mensen in Nederland hun trouwring aan de linkerhand en protestante mensen hun ring aan de rechterhand. Máxima groeide op als katholiek meisje en bleef dat ook na haar royal wedding. Dat ze haar ringen af en toe toch rechts draagt, zou een gebaar zijn richting haar echtgenoot, die lid is van de protestante kerk.

Close-up! Op koningsdag 2020 was de ring van Máxima goed te zien toen ze haar arm om prinses Ariane heensloeg. Beeld: BrunoPress

Geboorteringen

Naast de speciale verlovingsring en de eenvoudige trouwring sieren nog meer cadeautjes van Willem-Alexander de handen van Máxima. Na de geboorte van iedere dochter kreeg ze namelijk óók een sieraad. Prinses Amalia leverde haar een ring met een grote robijn en twee diamanten op. Bij de geboorte van prinses Alexia kreeg Máxima een ring met een roze-oranje saffier cadeau. En na de komst van prinses Ariane had de moeder van drie er een ring bij met een grote diamant in het midden. Er schitteren dus heel wat diamanten aan de vingers van de koningin, dan is zo’n bescheiden trouwringetje zo gek nog niet!

Bron: The Court Jeweller | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws