Ski van prins Friso gevonden in Lech

De vinder van de ski wil hem teruggeven aan de Oranjes.

Een van de ski’s die prins Friso tijdens het fatale skiongeluk in 2012 droeg, is teruggevonden in het Oostenrijkse Lech. De vinder van de ski wil hem nu graag teruggeven aan de familie

Twee jaar geleden

Skimanager Michael Manhart vond de ski al ruim twee jaar geleden, zo vertelt hij nu in gesprek met het AD. Hij vond de gebogen ski niet ver van de plek waar prins Friso inmiddels bijna tien jaar geleden door een lawine werd bedolven. De prins was op dat moment met zijn vriend Florian Moosbrugger buiten de piste aan het skiën, maar overleefde het ongeluk helaas niet.

Teruggeven aan familie

Michael begreep van Florian dat de gebogen ski van Friso moest zijn geweest. Hoe hij dat zo zeker weet, is onduidelijk. In eerste instantie liet de skimanager de ski liggen. “Ik vond dat hij op die plek thuishoorde”, verklaart hij in de krant. Maar al snel hoorde Manhart dat andere mensen uit het dorp de ski hadden meegenomen nadat ze hem vonden op een tochtje buiten de piste. “Toen heb ik hen gezegd: het is geen souvenir, geef maar aan mij.” Michael wil de ski nu aan de Oranjes aanbieden, wanneer zij weer naar Lech komen.

Niet in glazen vitrine

De Koninklijke familie is vorig jaar niet op skivakantie geweest vanwege de geldende coronamaatregelen, en ook dit jaar zijn de Oranjes niet in Lech te vinden. Toch verwacht Manhart dat ze snel weer naar Oostenrijk komen. Als skimanager houdt hij altijd contact met de beveiligers van de familie. “Ik zal hun bodyguards vertellen dat ik de ski heb gevonden en dat ik hem graag aan de nabestaanden van Friso wil geven.” Mocht de familie de ski niet willen aannemen, dan gaat hij hem vernietigen. “Ik vind het niet een voorwerp om in een glazen vitrine te plaatsen”

Bron: NOS | Beeld: © RVD – Frank van Beek

Laatste nieuws