Koningspaar legt krans op een weer volle Dam tijdens Dodenherdenking

Voor het eerst in twee jaar was er weer een 'normale' dodenherdenking op de Dam.

Overal in Nederland werd om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden, zo ook op de Dam in Amsterdam. Daar werd het vertrouwde programma afgewerkt: vanaf 19.00 uur een korte plechtigheid in de Nieuwe Kerk met onder andere de 4 mei-lezing, die dit jaar werd verzorgd door Hans Goedkoop.

Weer met publiek

Voor het eerst sinds twee jaar kon het vertrouwde programma van de Dodenherdenking op de Dam weer mét veel publiek aanwezig worden afgewerkt. Onder anderen Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, burgermeester Femke Halsema en premier Mark Rutte waren aanwezig.

Als eerste legde het koningspaar een krans bij het monument namens alle burgers van Nederland. Vervolgens klonk het signaal van de taptoe dat de twee minuten stilte inluidt bij de Dodenherdenking en daarna ging de stilte over op het Wilhelmus en de rest van het programma. Zo was er onder andere een korte poëzievoordracht, en gaf Femke Halsema een korte toespraak. Ook vertelden verschillende nabestaanden van oorlogsslachtoffers over de impact van de oorlog op hun familie en legden zij kransen ter nagedachtenis.

Het koningspaar legt de krans. Beeld: Brunopress
dodenherdenking
Weer publiek aanwezig. Beeld: Brunopress

Taptoe

Ook gisteren speelde een trompettiste weer het bekende taptoe-geluid. Deze keer was de eer aan sergeant majoor Christelle van den Berg.

Het commando ‘Tap toe!’ (‘Sluit de biertap!’) werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin zeventiende eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal heeft door de jaren heen een sterke ceremoniële traditie opgebouwd en is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer.

Bron: AD | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws