Nieuwe portretten: prinses Ingrid Alexandra laat alvast haar tiara zien!

Het feestbeest van vandaag verklapt alvast welk diadeem zij uit de kluis heeft gehaald. Wat een plaatjes!

De tiara’s worden opgepoetst voor een nieuwe generatie troonopvolgers. Vanavond viert de Noorse prinses Ingrid Alexandra haar achttiende verjaardag in het gezelschap van toekomstige collega-vorstinnen als prinses Amalia en prinses Elisabeth van België. Dresscode: gala! Op nieuwe portretten doet Ingrid het alvast voor.

Voor haar tiaradebuut is ze in ieder geval diep in de koninklijke kluis gedoken…

Ingrid Alexandra in gala

Bij haar échte achttiende verjaardag (de prinses werd in januari al officieel volwassen) trakteerde Ingrid Alexandra op een reeks portretten waarin ze te zien was als een moderne power princess: zakelijk en chic. Nu de coronamaatregelen opgeheven zijn en het grote feest kan losbarsten, laat de kleindochter van koning Harald zien dat ze de glamorous galadresscode ook onder de knie heeft. Voor het eerst straalt prinses Ingrid Alexandra met diadeem!

Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff

De tiara van prinses Ingeborg

Het sieraad dat in haar haar fonkelt is Prinses Ingeborgs Boucheron Cirkel Tiara. Zoals die naam al een beetje prijsgeeft, is het diadeem niet oorspronkelijk voor Ingrid Alexandra gemaakt.

Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff

Prinses Ingeborg (1878-1958) was de dochter van een Deense koning en werd door haar huwelijk een Zweedse prinses. Door haar dochters te koppelen aan andere prominente (kroon)prinsen, werd Ingeborg ook nog eens de moeder van de koningin van België (Astrid) én de grootmoeder van de huidige Noorse koning. Ook de groothertogelijke familie van Luxemburg stamt van haar af.

De laatste keer dat prinses Ingeborg (tweede van links) de tiara droeg tijdens een gala in 1958. Foto: De kongelige samlinger

Prinses Ingeborg kreeg de tiara cadeau van haar echtgenoot, prins Carl, die hem waarschijnlijk rond 1900 kocht in Parijs. Af en toe leende ze hem uit aan een van haar dochters.

Kroonprinses Märtha draagt de tiara bij een galadiner in New York, 1939. Foto: De kongelige samlinger

Na het overlijden van prinses Ingeborg kwam de tiara terecht bij haar kleindochter, prinses Ragnhild, de zus van de huidige koning van Noorwegen. Zij droeg hem ook bij het huwelijk van kroonprins Haakon en Mette-Marit, de ouders van prinses Ingrid Alexandra. Na het overlijden van Ragnhild in 2012 verdween het diadeem uit beeld. Tot vandaag dus!

Foto: De kongelige samlinger

Tiara party

Donderdagavond begon het grote verjaardagsfeest voor de toekomstige kroonprinses, waarbij we alvast een voorproefje kregen van de galalooks van Ingrid. De koninklijke familie vierde de mijlpaal samen met de Noorse regering.

Prinses Ingrid Alexandra en haar halfbroer Marius Borg Bøiby. Beeld: BrunoPress
Copyright: Royalportraits Europe/Bernard Ruebsamen

Vanavond staat er een viering met andere royals op de planning, waaronder Willem-Alexander, Máxima, Amalia, de Belgische koningin Mathilde en kroonprinses Elisabeth, het Deense kroonprinselijk paar en kroonprinses Victoria van Zweden met haar kinderen. Eén grote tiara party dus. Welke diademen krijgen we naast die van Ingeborg/Ingrid nog meer te zien?

Bron: The Court Jeweller | Beeld: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff / BrunoPress

Laatste nieuws