Beau Monde op bezoek in het paleis van Monaco

Maar of prinses Charlene ook thuis was...

Binnenkijken in een koninklijk onderkomen? Zo’n kans laten we bij Beau Monde niet schieten. Eerder deze zomer liet de redactie zich al rondleiden door Paleis Noordeinde, maar ook verder weg van huis konden we het niet laten om even bij de royals aan te kloppen.

Prinselijk paleis

Webredacteur Marlieke vertoefde afgelopen weken aan de Côte d’Azur en vermaakte zich uitstekend met ijsjes eten, zwemmen in het azuurblauwe water en bootjes (lees: superjachten) kijken. Voor het cultuur-snuif-gedeelte van de vakantie besloot ze bij het prinselijk paleis van Monaco eens te kijken of prins Albert en prinses Charlene daar te vinden waren. En anders maar weer een ijsje te eten, met uitzicht op het palais. Kan ook geen kwaad.

Er wapperde een vlag, een hoopvol teken dat de royals inderdaad thuis waren, maar alle ramen van het paleis waren hermetisch gesloten tegen pottenkijkers én tegen de bloedhitte. Aan de voorzijde dan, want via een zijingang kun je gewoon het paleis binnenlopen. Als je een toegangskaartje hebt gekocht tenminste (à 10 euro, best een vriendelijk prijsje voor Monegaskische begrippen).

De schaarse schaduw opzoeken op het plein voor het paleis.

De highlight bevindt zich volgens de meeste reisgidsen juist vóór het paleis. Iedere dag is daar stipt om 11.55 uur de wisseling van de wacht te zien. Een hoop uniformen, onverstaanbare orders en live trompetgeschetter later staat er inderdaad een nieuwe groep guards het optrekje van de Grimaldi’s te bewaken.

Vlaamse prins Albert

Het opengestelde gedeelte van het paleis valt niet tegen. Vanaf de galerij heb je een uitzicht over de beroemde binnenplaats, met de trappen waarop we de royals vaak zien staan tijdens de Nationale Feestdag. Binnen zien we voornamelijk blinkende marmeren vloeren, kroonluchters, portretten, wapenschilden en vooral goud, goud en nog eens goud. De gehele tour door het paleis is voorzien van uitgebreid commentaar via een audiogids, waardoor je je in minder dan een uurtje een heuse Grimaldi-expert voelt. Het voorwoord wordt gedaan prins Albert himself, in het Nederlands vertolkt met een Vlaamse stem, wat toch een heel ander beeld van de prins geeft…

Eén van de hoogtepunten is de troonzaal, waar onder andere de huwelijken van Grace Kelly met prins Rainier en die van Charlene Wittstock met prins Albert plaatsvonden. En ja, de troon stond er ook, maar heel even plaatsnemen op Alberts zetel zat er niet in, hoe verleidelijk ook…

Duke of York

Verder leuk om te zien zijn de spiegelgalerij en de tentoongestelde (ietwat kitsche) portretten van onder andere Grace Kelly en prinses Charlene. Een opvallende kamer is de ‘York-zaal’, die naar de Britse Hertog van York is vernoemd. En nee, we hebben het hier niet over schandaalprins Andrew, maar over een van zijn voorgangers, die ooit onwel werd tijdens een tocht over de Middellandse Zee en opgevangen werd in deze slaapkamer. Uiteindelijk overleed de Duke of York in deze zaal, iets waar de audiogids nét iets te trots over vertelt, want goed voor de banden tussen Engeland en Monaco was dit incident op de een of andere manier wel.

In het paleis is veel aandacht voor de recente renovaties. Onder oude verflagen is opnieuw de decoratie uit de zestiende eeuw tevoorschijn gekomen, in Italiaanse renaissancestijl, die zorgvuldig is hersteld. Verrassend is het zeker om ‘de smaak van de oude Grimaldi’s’ te leren kennen.

Omdat het prinselijk paleis zo hoog op een rots is gelegen, heb je vanuit iedere kamer een prachtig uitzicht over de stad, op de haven waarin het koninklijk jacht ligt en ja, schijnbaar ook op het miljoenenappartement van Max Verstappen, vertelde een F1-kenner ons later.

Ondergronds museum

Over snelle wagens gesproken: met een combiticket kun je naast het paleis ook de bolides van prins Rainier en prinses Grace, de ouders van de huidig regerend prins, bewonderen. Leuk voor de autoliefhebbers, maar ook heerlijk als je even de koelte op wilt zoeken, want in het ondergrondse museum is de temperatuur toch een tikkeltje aangenamer dan in het paleis zo midden in de zomer.

Conclusie? Geen glimp van de Grimaldi’s, maar wel een majestueus bezoekje aan Monaco. Aanrader!

Beeld: Eigen materiaal, Instagram @visitepalaisdemonaco

Laatste nieuws