Zien: spot jij de verborgen portretten van de Oranjes in Paleis Noordeinde?

Deze portretjes vereisen een bijzonder scherpe blik.

Zoals fanatieke royalty-kenners ongetwijfeld weten, is Paleis Noordeinde deze zomer weer enkele weken opengesteld voor het publiek. Zo kunnen ook niet-hoogwaardigheidsbekleders eens een kijkje komen nemen in het werkpaleis van de koning. Tijdens die tour komen ook enkele verborgen portretten van onze Oranjes aan bod, ontdekte de redactie tijdens een tour door het Paleis.

Rondje paleis

De tickets gingen een paar maanden geleden al in de verkoop, en binnen no-time waren alle tijdsloten voor een bezoekje aan het Haagse paleis uitverkocht. Dit is (met dank aan corona) immers de eerste keer in drie jaar dat de paleisdeuren weer open gingen voor het publiek.

Bij het bezoek kreeg je een audiotour door verschillende stafleden van Paleis Noordeinde met een introductie door niemand minder dan Willem-Alexander himself.

Verborgen portretten

Niet alleen kreeg je tijdens de tour een exclusief kijkje in de verschillende zalen van het paleis – van de Puttikamer, die vooral als vergaderzaal gebruikt wordt, tot aan de Grote Balzaal. Ook komt de bijzondere kunstcollectie van het paleis aan bod.

Maar naast de levensgrote portretten van de voorgangers van Willem en Máx zitten er op verschillende plekken in het gebouw kleine kunstwerkjes verstopt. Spot jij bijvoorbeeld het verborgen portret van de A’tjes in de foto hieronder?

noordeinde portretten
Beeld: Brunopress

Eerlijk is eerlijk: zelfs als je weet waar je moet kijken, is het lastig te zien op deze foto. Maar als je er niet op let, dan zou je dit portretje ongetwijfeld over het hoofd zien. Hieronder hebben we voor het gemak de locatie duidelijk aangewezen. Op de tweede foto zie je het zoete portret van de zusjes in detail: het is het bekende plaatje uit maart 2018.

Beeld: BrunoPress / Eigen materiaal

Verder naar links op dezelfde strook ‘marmer’, vind je bovendien dit net zo subtiele portret van Willem-Alexander en Máxima.

noordeinde portretten
Beeld: eigen materiaal

Net-niet-marmer

Hoe statig de marmeren details van de centrale hal met de Koninginnetrap van het paleis ook lijken: stiekem is een goed deel ervan helemaal geen marmer. In plaats daarvan is gekozen voor beschilderd hout met een marmer-effect.

En bij het beschilderen van alle kolommen, platen en andere elementen besloten de verantwoordelijke kunstenaars dus om hier en daar enkele leuke easter eggs in het interieur te verwerken. Mocht je zelf nog eens een bezoekje aan het paleis brengen, let dan goed op de strook niet-marmer boven de ingang van de Indische zaal, pal naast de trap.

Zo kun je tóch nog zeggen dat je royals bij je bezoekje bent tegengekomen.

Bron: Paleistour Noordeinde | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws