Het is zover: Paleis Noordeinde is meerdere zaterdagen open voor publiek

Er worden uitgebreide rondleidingen gegeven langs diverse vertrekken.

Afgelopen zaterdag was het zover: Paleis Noordeinde opende haar deuren voor publiek. Vier zaterdagen achter elkaar mogen mensen een kijkje nemen in meerdere vertrekken in het paleis. Het is de eerste keer in drie jaar tijd dat dat weer mogelijk is.

Hele stromen aan mensen

De opening van het paleis en de Koninklijke Stallen is een hele happening. Er waren 11.000 kaartjes beschikbaar, die ruim van tevoren uitverkocht waren. Volgens Claudia Hörster, directrice Koninklijke Verzamelingen, lijkt het “net een volksfeest” wanneer het paleis haar deuren opent. “Hele stromen aan mensen komen hier voorbij. Het is ook heel leuk om het paleis en de stallen met kinderen te bezoeken.”

Geschiedenis van het gebouw

Paleis Noordeinde was eerst een Middeleeuwse boerderij en bestaat sinds 1533. Het werd verbouwd en in 1595 gekocht voor de weduwe van William I, prins van Oranje. Eeuwenlang werd het als seizoensverblijf gebruikt door leden van het Nederlandse koningshuis. Ook vonden er meerdere koninklijke geboortes plaats: in 1880 werd koningin Wilhelmina er geboren, in 1909 kwam koningin Juliana er ter wereld. Na de Tweede Wereldoorlog werd het paleis niet meer gebruikt als woning. In 1948 werd een deel van de vertrekken verwoest door een brand. Die vertrekken werd hersteld, waarna koningin Beatrix het paleis in 1984 begon te gebruiken als werkplek. Dat is nog altijd de functie van het gebouw: inmiddels werkt onze koning Willem-Alexander er.

Rondleiding en audio tour

Paleis Noordeinde is op de vier zaterdagen van 10.00 tot 17.00 geopend, de Koninklijke Stallen van 12.00 tot 17.00. Iedereen die deze zomer een kijkje mag nemen, krijgt een rondleiding. Voor kinderen is er een speciale speurtocht op het terrein uitgezet. De audio tour heeft een introductie die is ingesproken door de koning himself. Hij vertelt onder andere over de geschiedenis van het gebouw. Ook doen meerdere medewerkers hun verhaal. Voor iedereen die geen kaartje heeft weten te bemachtigen, heeft het koninklijk huis via Instagram een paar foto’s op een rij gezet:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Ook doordeweeks open

De rondleidingen zijn dus altijd mateloos populair. Hörster heeft dan ook de ambitie om het paleis vaker open te stellen voor publiek. “Dat is vooral een logistiek probleem, waar we een oplossing voor zoeken.” Op doordeweekse dagen is er namelijk personeel aan het werk in het paleis, dat dan continu gestoord zou worden door het publiek. Toch ziet Hörster mogelijkheden. “Wellicht kunnen we een manier vinden waarop er publiek kan komen zonder dat het personeel gestoord wordt in zijn werkzaamheden. Dan moeten we bijvoorbeeld kijken naar de route van de rondleiding.”

Bron: NU.nl, NOS, Vorsten, Royal Central | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws