Binnenkijken bij Charlotte Labee: ‘Voor de brand was ik een ander mens’

Kanker. Faillissement. Burn-out. Charlotte Labee was al door het ene na het andere drama getroffen toen ook nog eens haar huis afbrandde.

Kanker. Faillissement. Burn-out. Charlotte Labee – nu life coach, vroeger presentatrice, model, Miss Nederland en eigenares van een modelabel – was al door het ene na het andere drama getroffen toen ook nog eens haar huis afbrandde. Vijf jaar later is het weer opgebouwd en is ook de blondine zelf als een feniks uit de as herrezen. Beau Monde zoekt Charlotte (36) thuis op.

Charlotte Labee is brain balance expert, schrijfster, entrepreneur en bewoonster van een prachtige, landelijk gelegen Zuid-Hollandse woonboerderij. De boerderij, uit 1870, werd tien jaar geleden door Charlotte en haar echtgenoot gekocht en grondig gerenoveerd. Maar zesenhalf jaar geleden, toen Charlotte met haar gezin op Ibiza was, brandde hij af. “Een afschuwelijk telefoontje,” herinnert de blondine zich. “Alles was verbrand. Het huis, de meubels, al onze kleding, het wiegje van ons zoontje die toen drie weken oud was. Onze veilige thuishaven was weg. Wij hebben hierdoor, wat andere mensen wel hebben, niets wat we al een half leven meeslepen. Het wordt nu minder, maar de eerste drie jaar was het: ‘Dan doe ik dat ene leuke groene jasje aan naar dat event. Oh nee, dat heb ik niet meer.’”

Charlotte vertelt dat ze nu meer van haar huis geniet dan vóór de brand: “Hiervoor had ik een heel ander leven, chaotisch, snel. Ik was een ander mens en dus was het een ander huis. Het was als het ware een tussenstation, een ‘stop’ tussen verschillende activiteiten door.”

Heftige periode

De brand was één van de dieptepunten in een reeks drama’s die Charlotte tussen 2015 en 2017 troffen. Tot die tijd ging het haar voor de wind. Ze was succesvol model, voormalig Miss Nederland, presentatrice van diverse lifestyle programma’s voor RTL4 en ze had haar eigen modelabel, Labee, met 130 verkooppunten in heel Nederland.

Helaas kreeg Charlotte in 2015 de diagnose baarmoederhalskanker in een vergevorderd stadium. “Na mijn operaties nam ik geen tijd om te herstellen, maar maakte ik meteen weer lange dagen voor mijn kledingbedrijf. In 2016 werd Sky geboren. Nog geen maand later brandde ons huis af en een halfjaar daarna ging m’n bedrijf failliet. Dat traject voor de kanker ben ik als een soort robot ingegaan, het was net alsof het iemand anders betrof. Maar dat faillissement, dát hakte erin. Ik had gefaald, voelde me wanhopig, kansloos”, blikt Charlotte terug.

Rust pakken

Maar Charlotte wist de draad weer op te pakken en is nu een ander mens – in haar weer helemaal gerenoveerde woonboerderij. “Eigenlijk ben ik sinds een kleine twee jaar wie ik nu ben. Mild, zacht, liefde- vol, openstaand voor andere meningen. Dat stond ik daarvoor niet, ik was hard, snel en kritisch. En altijd onderweg. Ik stond nooit stil, pakte nooit rust. Terwijl ik nu in het moment leef. Ik zeg veel vaker ‘nee’, ga niet meer naar elk feestje, neem de tijd om met een goed boek op de bank te liggen, om te mediteren, om tussen de bomen in de tuin te zitten en te voelen, om spelletjes te spelen met mijn zoon. Mijn eerste dertig levensjaren zijn in één vingerknip voorbijgegaan, dat wil ik niet meer.”

Het volledige interview lezen? Je vindt ‘m in Beau Monde 8/2022, nog tot dinsdag 6 september verkrijgbaar!

Tekst: Sandra ten Brink | Foto’s: Ester Gebuis | Styling: Pascalle Swinkels | Make-up: Shiona Franke | Haar: Britt Beekman

Laatste nieuws