Dit is waarom Charles eerst niet met Camilla kon trouwen

Het was liefde op het eerste gezicht, maar een huwelijk kwam er pas decennia later van.

Het was liefde op het eerste gezicht: Charles en Camilla leerden elkaar in de zomer van 1971 kennen, toch besloten ze niet met elkaar te trouwen.

Meer dan 50 jaar samen

Sinds vorige week heeft het VK een nieuwe koning en koningin-gemalin: Charles en Camilla. De twee zijn ruim 17 jaar getrouwd, maar in werkelijkheid zijn ze al zo’n 50 jaar samen. Instant vriendschap leidde tot een vrolijke verkering vol polo, picknicks en paarden. Maar deze relatie eindigde in 1973 abrupt. Het hof vond de aardse, moederlijke, kettingrokende Camilla Shand ongeschikt als vrouw van een aanstaande koning.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Clarence House (@clarencehouse)

Maar ook de (beruchte) besluiteloosheid van de prins speelde een rol: Hij wilde niet trouwen voor zijn dertigste. De nuchtere Camilla wilde niet eindeloos op ‘m wachten. En trouwde later met Andrew Parker Bowles.

Toen beide stellen in 1996 gescheiden waren, rechtte Charles eindelijk zijn rug en liet zijn ouders, het hof en de wereld weten dat er over zijn relatie met Camilla “niet onderhandeld kon worden”. Door zijn pogingen om alsnog met haar te trouwen, werd echter een streep gezet toen prinses Diana in 1997 verongelukte. Charles vond dat hij er moest zijn voor zijn zonen William en Harry. En zowel Charles als Camilla beseften dat het volk haar niet snel zou accepteren, na de dood van de immens populaire Diana.

Camilla en Diana in 1980. Beeld: BrunoPress

Dus bleef Camilla jarenlang zijn officieuze metgezel, terwijl er naarstig aan hun beider imago’s werd gewerkt. Als ze samen een paar dagen vrij hadden, vloog hij met de koninklijke jet naar Balmoral en volgde zij zonder morren met een lijnvlucht, in economy.

De bruiloft van Charles en Camilla, 2005. Beeld: BrunoPress

In 2005 kon het dan toch nog, die bruiloft. Uit respect voor prinses Diana nam Camilla nooit de titel ‘prinses van Wales’ aan, ook besloot ze dat ze nooit koningin-gemalin hoefde te worden – totdat de Queen eerder dit jaar anders bepaalde en koning Charles toch nog een Queen Consort aan zijn zijde heeft gekregen.

Bron: Beau Monde Archief | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws