Een nieuwe koninklijke rol voor prinses Beatrice

Door het overlijden van haar oma heeft de Yorkie er een grote verantwoordelijkheid bij.

Als negende in lijn voor de troon past prinses Beatrice misschien niet helemaal binnen het ‘kleine koninklijk huis’ dat koning Charles voor ogen heeft, maar toch heeft de kleindochter van de Queen nu een bijzondere taak te vervullen.

Nieuwe rol

Het afgelopen jaar was prinses Beatrice, de oudste dochter van prins Andrew en hertogin Sarah Ferguson, steeds een beetje zichtbaarder op het koninklijke toneel. Hoewel ze officieel geen working royal is – ze heeft een vrij normale baan bij een softwarebedrijf – zorgt haar prinsessentitel wel voor wat koninklijke glans tijdens evenementen, openingen of prijsuitreikingen. Toen haar oma, Queen Elizabeth, zelf steeds minder in het openbaar kon verschijnen, was Beatrice dus een welkome werkende Windsor. En nu komt daar nog een belangrijke taak bij.

Counsellor of State

Na het overlijden van haar oma Elizabeth en de troonsbestijging van haar oom Charles, is prinses Beatrice Counsellor of State geworden. Een Counsellor of State mag in naam van de monarch handelen bij officiële gelegenheden wanneer de koning zelf afwezig is door ziekte of een verre reis. Er zijn normaal gesproken vijf Counsellors of State: de echtgenoot/echtgenote van de zittende monarch en de eerste vier mensen in de lijn van de troonopvolging die boven de 21 jaar oud zijn. Momenteel zijn dat dus koningin-gemalin Camilla, prins William, prins Harry, prins Andrew en prinses Beatrice. Toegegeven, er wordt niet vaak een beroep gedaan op de Counsellors. Maar Beatrice mág nu dus in naam van de koning handelen in bepaalde omstandigheden. Niet iedereen kan ’t zeggen!

Prinses Beatrice en echtgenoot Edo Mapelli Mozzi tijdens Royal Ascot 2022. Beeld: BrunoPress

Gebroken hart

Prinses Beatrice werd onlangs gezien op Balmoral, het Schotse landgoed waar de Queen vorige week donderdag overleed. Daar bewonderde ze samen met haar familie de bloemen die voor haar oma waren achtergelaten. De nieuwe Counsellor of State heeft nog niet in het openbaar gereageerd op het afscheid van Queen Elizabeth, maar echtgenoot Edo Mapelli Mozzi deed dat wél.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Edo Mapelli Mozzi (@edomapellimozzi)

“Ongelooflijk moeilijk om de laatste 24 uur te verwerken”, schreef hij vrijdag op Instagram. “Wat een ongelooflijke vrouw en wat een buitengewone stempel heeft ze op de hele aarde gedrukt. Ze was de rots waarop het moderne Groot-Brittannië is gebouwd. Ik ben heel gelukkig dat onze kleintjes een geweldige tijd met haar hebben doorgebracht deze zomer”, aldus Edo, verwijzend naar zijn zoon Wolfie en dochter Sienna. “Rust in Vrede Uwe Majesteit. We zullen je zo missen. Ons hart is gebroken.”

Bron; Tatler, Instagram | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws