Koning Charles III emotioneel in eerste toespraak: ‘Darling mama, bedankt’

Gisteravond heeft Charles voor het eerst als koning op televisie toegesproken.

Donderdagavond werd het droevige nieuws bekendgemaakt dat Queen Elizabeth op 96-jarige leeftijd is overleden. Charles is daarmee per direct koning van het Verenigd Koninkrijk. Gisteravond heeft hij zijn eerste toespraak op televisie gehouden.

Eerste toespraak

Gisteravond om klokslag 18:00 sprak koning Charles het Britse volk voor het eerst toe vanuit Buckingham Palace. In deze warme toespraak heeft Charles zijn moeder herdacht, maar gaf hij ook aan de rest van zijn eigen leven in dienst te stellen van het Britse volk. “Ik zal de rest van mijn leven de grondwet van ons land handhaven”, zei hij. Hierbij richtte hij zich ook tot inwoners uit landen van het Gemenebest. “Waar u ook woont, in het Verenigd Koninkrijk, of elders in de wereld, en wat uw waarden ook zijn: ik beloof dat ik u trouw zal blijven dienen.”

Harry en Willam

Daarnaast sprak de koning ook over zijn zoons, prins William en prins Harry. Zo kondigde hij aan dat prins William wordt benoemd tot prins van Wales. “Met Catherine naast hem, weet ik dat onze nieuwe prins en prinses van Wales een bron van inspiratie zullen zijn. Ze zullen onze nationale discussies leiden, in de poging de uitersten weer bij elkaar te brengen.” Opvallend was dat Charles ook Harry en Meghan – die in 2020 afstand deden van hun koninklijke titels – noemde in de toespraak. “Ik spreek mijn liefde uit voor Harry en Meghan, terwijl ze hun leven overzee verder bouwen”.

Eerbetoon

Charles was zichtbaar geëmotioneerd tijdens de toespraak. Tot slot gaf hij nog een mooi eerbetoon aan zijn moeder. “My darling mama, terwijl je aan je laatste reis naar papa bent begonnen, wil ik je zeggen: bedankt. Bedankt voor je toewijding aan onze familie en aan alle naties die je al die jaren zo trouw diende. Mogen vluchten van engelen je in je rust toezingen”, aldus koning Charles.

Zeventig jaar lang was Charles de directe troonopvolger, sinds zijn moeder Elizabeth in 1952 de troon besteeg. Charles was toen slechts drie jaar oud. Na ruim zeven decennia als kroonprins is Charles op 8 september 2022 koning geworden. De laatste maanden nam hij al steeds meer taken van zijn moeder over vanwege haar broze gezondheid, zoals het voorlezen van de troonrede.

Inmiddels is ook bevestigd onder welke naam Koning Charles gaat regeren. Zoals verwacht gaat hij King Charles III heten. Later vandaag zal hij officieel tot koning worden benoemd.

Bron: AD, Nu.n | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws