Aha: dit is waarom Koningsdag volgend jaar op de 26e gevierd wordt

Het heeft alles te maken met een oud koninklijk besluit.

Wat ons betreft is Koningsdag natuurlijk één van de leukste dagen van het jaar. Uiteraard hebben wij ook afgelopen weekend weer enorm genoten van het Oranje-spektakel, en stiekem kijken we nu al uit naar de editie van volgend jaar. Maar wist je dat daar iets bijzonders mee aan de hand is?

Koningsdag 2025

Ja, het is echt zo: Koningsdag wordt volgend jaar niet op 27 april gevierd. In plaats daarvan vieren we de verjaardag van onze koning een dagje eerder, op de 26e. En nee, dat komt niet omdat koning Willem-Alexander al andere dingen op de planning had staan.

Waar het wel door komt? Eens in de zoveel jaar valt Koningsdag op een ‘verkeerde’ dag. Want het feest mag niet op een zondag vallen. Dit heeft weer alles te maken met de Christelijke traditie, waarin zondag als een rustdag wordt gezien. Wanneer de 27e wél op een zondag valt, zoals in 2025, wordt de viering een dagje naar voren geschoven: 26 april it is.

Afschaffen

Tegenwoordig zijn er eigenlijk nog maar weinig mensen die de zondagse rust nog echt in ere houden. Maar, zoals we van de wereld van royals gewend zijn, worden tradities ook niet zomaar afgeschaft. Bovendien is het natuurlijk ook geen drama: mocht je op het terras toch iets te veel glaasjes champagne en oranjebitter achterover slaan, hoef je in ieder geval de volgende dag nog niet op het werk te verschijnen…

Koningsdag 2024

Voor nu kunnen we in ieder geval nog eventjes nagenieten van alle mooie beelden van Koningsdag 2024 in Emmen. Er werd gekeuveld met de aanwezige menigte, geproefd van allerhande lekkernijen, en fanatiek meegedaan aan een quiz over de stad en de provincie. Ook werden de Oranjes volop aan het werk gezet! Er werden tompouces uitgedeeld, doedels gemaakt, en balletjes getrapt. Kortom: een heerlijk moment voor de Oranjes om weer even met z’n allen samen te zijn. Wij kunnen nu al niet wachten op 27 – pardon, 26 april 2025.

Bron: Koninklijk Huis, Margriet, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws