Dit gebeurt er met de bloemen die voor Queen Elizabeth zijn neergelegd

Ze worden gelukkig niet zomaar weggegooid.

Al vanaf het moment dat bekend werd gemaakt dat Queen Elizabeth is overleden, liet het publiek bloemen voor haar achter bij Windsor Castle. Er ontstond een ware bloemenzee in alle kleuren van de regenboog. Toch moesten al die bloemen op een gegeven moment worden weggehaald. Wat is er vervolgens mee gedaan?

Steun betuigen

Wie de afgelopen weken bij Windsor Castle kwam, kon de ogen uitkijken bij de bloemen. Er leken oneindig veel boeketten te zijn neergelegd voor de overleden Britse vorstin. Het volk leefde enorm mee en wilde zoveel mogelijk steun betuigen. Toch moesten al die bloemen op een gegeven moment een keer worden opgeruimd. Dat is vorige week woensdag, twee dagen na de uitvaart van de Queen, gebeurd.

Duurzame oplossing

Het zou natuurlijk behoorlijk zonde zijn om zo’n grote hoeveelheid bloemen weg te gooien, dus is er een andere oplossing bedacht. De kaarten die aan de boeketten vastzaten, zijn allemaal verwijderd en opgeslagen. De bloemen gingen naar een kwekerij in Hyde Park, waar al het niet-organische materiaal van het organische is gescheiden. Het organische materiaal zal in Kensington Gardens worden verwerkt tot compost, wat vervolgens weer wordt gebruikt door de Royal Parks.

bloemen
Een kleine greep uit de bloemenzee bij Green Park. (Beeld: BrunoPress)

Einde van de rouw

Met het verwijderen van de bloemen wordt het einde van de rouwperiode gemarkeerd. De bloemen bij de Londense parken zullen echter pas de komende twee weken worden verwijderd, aldus de website van Royal Parks. Volgens bloemiste Janet Davies zullen de bloemen nog wel even mooi zijn. “Ze passen zich aan temperatuur aan en er hangt veel vocht in de lucht, waardoor ze iets langer meegaan”, zegt ze tegen de BBC.

Een andere verandering die eraan komt, is dat Windsor Castle weer wordt geopend. Vanaf 29 september (morgen dus) is het koninklijke optrekje weer te bezoeken. Men kan dan ook een blik werpen op het graf van de Queen. Daarbij wordt grote drukte verwacht.

Bron: BBC, Royalty Online | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws