Charles kiest voor karige kroning

De koning ziet zichzelf als een 'vernieuwer van de monarchie'.

De kroningsceremonie van koning Charles zal aanzienlijk korter duren dan de kroning van zijn moeder in 1953. De koning ziet zichzelf als een ‘vernieuwer van de monarchie’, waardoor de ceremonie naar verluidt korter zal gaan duren en een stuk goedkoper gaat zijn dan die van zijn voorgangers, meldt de Daily Mail

Kroningsdatum

Allereerst begint de koning met het weglaten van bepaalde plechtigheden rondom de kroningsceremonie, die waarschijnlijk op 3 juni 2023 zal gaan plaatsvinden. Het zal dus nog ongeveer acht maanden gaan duren voordat de koning daadwerkelijk gekroond wordt. Hoewel alle plannen al jarenlang klaarliggen, krijgt Charles zo een lange tussenperiode om te rouwen om zijn moeder. Daarnaast duurt het echte plannen van een kroningsceremonie gewoonweg erg lang. Al wordt het naar verluidt dus een ‘uitgeklede’ versie.

In een uurtje klaar

Koning Charles zal, in tegenstelling tot de kroning van zijn moeder die meer dan drie uur duurde, binnen een uur worden gekroond, melden Britse media. Charles zou een meer bescheiden ceremonie willen, zodat hij echt kan bewijzen dat hij een vernieuwer van de monarchie is. Door deze wijziging zullen er daarom ook een stuk minder gasten aanwezig zijn tijdens dit bijzondere moment. Waar er volgend jaar ‘slechts’ tweeduizend mensen worden toegestaan op de grote dag in Westminster Abbey, waren er bij de kroning van Elizabeth in 1953 meer dan achtduizend mensen aanwezig.

Eeuwenoude tradities

Natuurlijk zullen er ook eeuwenoude tradities blijven. Zo wordt bijvoorbeeld de zalving van de monarchie niet overgeslagen en zal de gouden staatskoets uit 1762 ook weer deel gaan uitmaken van de grote dag van koning Charles. Ook zal de balkonscène hoogstwaarschijnlijk weer gaan plaatsvinden na de kroning. Echter zou dit volgens een bron wel een ‘slimmed down‘ versie zijn van wat we normaal gesproken gewend zijn van de balkonscènes van de royals.

“Het zal me niet verbazen als ik na afloop alleen Charles, Camilla, Kate en William en hun kinderen op het balkon van Buckingham Palace zie staan”, liet de bron weten. Geen Harry en Meghan dus. Volgens sommige bronnen komen de Sussexjes zelfs helemaal niet naar Westminster Abbey. Goed, de twee hebben voor een ander leven gekozen, maar je eigen zoon niet uitnodigen op je coronation? Dat lijkt ons wel een héél karige kroning.

Bron: Royalty Online, Vorsten, Cosmopolitan | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws