Wordt dit de datum van Charles’ kroning?

Buckingham Palace laat van zich horen!

Alweer vier weken lang is Charles de nieuwe koning, maar van een kroning hebben we nog weinig gehoord. We snappen ’t, want de Windsors hebben natuurlijk veel andere dingen aan hun hoofd gehad. Toch klinkt er nu een datum in de royal wandelgangen.

Wordt het deze symbolische datum?

Volgens Bloomberg vindt de kroning van King Charles III en Queen Consort Camilla plaats op 3 juni 2023. Dat zou het nieuwsbedrijf van een ‘bron bij de overheid’ hebben gehoord. Een bijzondere datum, want dat is precies zeventig jaar na de kroning van Queen Elizabeth. Toch is dit nieuws niet bevestigd. Er zouden nog steeds gesprekken worden gevoerd over de precieze datum, en naar verluidt is de acht maanden die we tot juni hebben nog te kort om zo’n hele ceremonie te organiseren. Gun de royals, de Britse hoofdstad en de wereldleiders nog éven de kans op bij te komen van Elizabeths uitvaart.

Buckingham Palace reageert

Een woordvoerder van Buckingham Palace ontkent dat er al een datum vaststaat. “Het gaat om pure speculatie”, zou een paleisvertegenwoordiger gezegd hebben tegen The Mirror.

Maar liggen de plannen niet allang klaar?

Queen Elizabeth wachtte na het overlijden van haar vader maar liefst zestien maanden op haar kroning. De dood van haar voorganger, King George VI, kwam dan ook behoorlijk onverwacht. Maar voor koning Charles liggen de plannen al jarenlang klaar. Ingewijden zeggen dan ook dat King Charles en Queen Consort Camilla dan ook binnen een jaar een kroon op hun hoofd zullen hebben.

Dit is het loodzware ding waarmee Charles gekroond zal worden: de St. Edward’s Crown. De kroon werd in 1661 gemaakt voor koning Charles II.  Queen Elizabeth wisselde ‘m kort na de ceremonie voor de iets lichtere Imperial State Crown (die je bovenaan dit artikel ziet en die ook tijdens de rouwperiode op de kist van de Queen lag).

Queen Consort Camilla zal naar verluidt worden gekroond met een ‘moderner’ exemplaar, een kroon die in 1937 werd gemaakt voor de kroning van Queen Consort Elizabeth, de moeder van Queen Elizabeth. Al blijft die qua stijl toch ook helemaal traditioneel.

Queen Consort Elizabeth met prinses Elizabeth (de latere Queen) tijdens de kroning, 1937. Beeld: BrunoPress

De royals houden van hun tradities, dus er is geen twijfel over mogelijk dat King Charles III in Westminster Abbey gekroond zal worden. Daarmee wordt hij de veertigste (!!) vorst die hier de kroon, de scepter en de rijksappel zal ontvangen. Maar wanneer, dat blijft dus nog even de vraag.

Bron: Hello! Magazine, Nine, Royal Collection Trust | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws