Geboren met een gouden lepel: niet zo self-made celebs

Kiezen ze voor een serieuze carrière of teren op papa's centen?

We kennen allemaal de verhalen van celebs die ooit met slechts drie dollar op zak in Hollywood aankwamen. Maar niet iederéén stond langs een stoffige weg te liften richting La-la-land. Deze drie arriveerden per limousine…

Nicola Peltz

Brooklyn Beckham en Nicola Peltz. Beeld: BrunoPress

Gouden lepel? Er zijn maar 431 mensen in Amerika rijker dan de vader van Nicola – bekender om haar huwelijk met Brooklyn Beckham dan om haar acteerrollen. De 80-jarige Nelson Peltz is een Amerikaans miljardair, een van de oprichters van Trian Fund Management, een fonds voor alternatief beleggingsbeheer in New York. Ook is hij voorzitter van Wendy’s Company (een concurrent van McDonald’s, ze bezitten 6.500 tentjes over de hele wereld) en bestuurder van Procter & Gamble, Legg Mason en The Madison Square Garden Company.

Sweet memory? Nicola groeide samen met zes broers en één zus op in Palm Beach, in een mansion van 76 miljoen. Mama Claudia, een voormalig model, is de derde (vijftien jaar jongere) vrouw van papa Nelson. Nicola zat op privéscholen, dacht als klein meisje dat iedereen een huishoudster, tuinman en chauffeur had en heeft al sinds haar twaalfde een manager, omdat ze vanaf haar negende al roept dat ze wil acteren. Nicola: “Dankzij mijn vader heeft het me nooit aan iets ontbroken.” (Nelson bekostigde ook haar bruiloft van 2,3 miljoen – nádat schoonzoon Brooklyn een vijftig pagina’s tellend huwelijkscontract had getekend…).

Klaploper? Vergeleken met haar echtgenoot, die eigenlijk maar wat aanlummelt, heeft Nicola een serieuze carrière. Zo had ze rollen in Bates Motel en Transformers: age of extinction. Ze resideert in een New Yorks appartement van elf miljoen (Brooklyn is bij haar ingetrokken) – vast een cadeautje van papa. Maar dat zouden wij ook geaccepteerd hebben. Gegeven vastgoed moet je nóóit in de bek kijken!

Rooney Mara

Rooney Mara
Rooney Mara. Beeld: BrunoPress

Gouden lepel? Rooney, met haar lichte huid, gebogen hoofd, ravenzwarte haren, frêle gestalte en minimale glimlach, heeft altijd iets melancholieks om zich heen hangen. Aan haar jeugd kan dit in ieder geval niet liggen: ze groeide samen met haar (ook acterende) zuster Kate op in een landgoed in Bedford, 64 kilometer van New York. En het was daar één en al troetelberen, regenbogen, vlinders en eenhoorns. Opa van vaders kant, Tim Mara, was oprichter van de New York Giants. En opa van moeders kant, Art Rooney, de oprichter van de Pittsburgh Steelers. Wat ervoor zorgde dat zowel papa als mama hun twee dochters heerlijk konden marineren in de American footballmiljoenen.

Sweet memory? “Mijn jeugd was erg gemoedelijk,” aldus Rooney. “Onze ouders wilden dat we normale kinderen waren, dus gingen we naar een openbare middelbare school en droegen we geen diamanten, maar armbandjes van Costco. We gingen vaak naar de kerk, al was er geen dwang. Kate wist al vanaf haar twaalfde dat ze actrice wilde worden, bij mij kwam dat gevoel pas later. Ik wilde eerst naar de universiteit, voor lessen sociologie en psychologie. Het duistere in de mens heeft me altijd aangetrokken.”

Klaploper? Dankzij haar familie en relatie met succesacteur Joaquin Phoenix, met wie ze zes jaar samen is en zoontje River heeft (vernoemd naar zijn overleden broer die in 1993, op 23-jarige leeftijd, stierf op de stoep van Johnny Depps nachtclub The Viper Room na een overdosis heroïne) zou Rooney nooit meer hoeven werken. Maar daar moet ze niet aan denken. Ze werkt momenteel aan twee films tegelijk: Women talking en The kitchen.

Gigi Hadid

Gigi Hadid
Gigi Hadid. Beeld: BrunoPress

Gouden lepel? Als wij het in Nederland over Gigi en haar eveneens modellende zusje Bella hebben, komt altijd de naam van hun moeder boven: Yolanda Hadid, onze landgenote die in 1964 in Papendrecht geboren werd als Yolanda van den Herik. De rest van de wereld heeft het echter over Mohamed, de vader van de knappe zusjes, een Jordaans-Amerikaanse vastgoedontwikkelaar. Hij staat bekend om het bouwen van luxe hotels en herenhuizen, voornamelijk in Bel-Air en Beverly Hills, en is zo’n tweehonderd miljoen waard.

Sweet memory? “Ik was het gelukkigst als ik aan het sporten was, zo was ik een fanatiek volleybalspeelster. Ik hield ervan onderdeel van een team te zijn,” blikt Gigi terug. (En dus liet papa Mohamed speciaal voor zijn oogappel een volleybalveld aanleggen in de tuin van hun mansion, die lag op 2,2 hectare grond en ruimte bood aan zeven slaapkamers, zes badkamers, een wijnkelder, een kaartkamer, een balzaal en een thuisbioscoop.)

Klaploper? “Omdat mensen weten dat mijn jeugd vol glitter en glamour was, denken ze dat ik lui en verwend ben,” zegt Gigi, die onder meer shows loopt voor Marc Jacobs, Versace, Ralph Lauren, Chanel, Burberry en Vivienne Westwood en al op 35 internationale Vogue-covers verscheen. “Het tegendeel is waar. Mijn moeder was model en kwam op haar zestiende naar Amerika om te werken. Mijn vader was een vluchteling en heeft zichzelf uit het niets omhooggewerkt. Zij zijn allebei van ver gekomen. Daarom werk ik keihard om hen te eren.”

Nog meer celebs met een gouden lepel vind je in Beau Monde nummer 10. Nog tot dinsdag 1 november in de winkels!

Tekst: Sandra ten Brink | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws