Waarom kasjmier zo’n enorm dure stof is

Een cashmere trui is de ultieme warmhouder voor luxepoezen. De fijne stof is enorm zacht, maar meestal ook vrij prijzig....

Een cashmere trui is de ultieme warmhouder voor luxepoezen. De fijne stof is enorm zacht, maar meestal ook vrij prijzig. Hoe komt dat eigenlijk?

De oorsprong van cashmere

Cashmere, in het Nederlands ook wel kasjmier genoemd, is een woltype dat afkomstig is van de Kasjmirgeit. Ja – dat lees je goed. De wol is vernoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China – waar de bijzondere dieren oorspronkelijk vandaan komen.

Met een prijskaartje

De geiten zijn de enige die het zachte woltype kunnen produceren, maar één geit produceert niet veel wol. De gewenste vezels zitten namelijk alleen in de ondervacht, dus de bovenvacht kan niet gebruikt worden. De vezels kunnen bovendien maar één keer per jaar geoogst worden, dus veel wol per keer is het niet. Naar schattig is het wol van maar liefst vier geiten nodig om één trui te maken.

De relatief langzame productie maakt cashmere een duur, maar ook bijzonder product.

Zó houd je het mooi

Als je investeert in zo’n zachte, chique trui of sjaal, wil je er natuurlijk ook zo lang mogelijk plezier van hebben. Zo houd je de luxueuze stof mooi en schoon:

  • Het is veel beter om een kasjmieren kledingstuk uit te hangen dan te wassen.
  • Toch een vlekje in je trui? Was hem met de hand, dat is nog vriendelijker dan het wolwasprogramma van je wasmachine. Lees ook goed de aanwijzingen op de verpakking van je wasmiddel, want lang niet elk wasmiddel is geschikt voor kasjmier. Er bestaat ook speciale shampoo voor kasjmier.
  • Strijken kan vaak wel, maar doe dit op de laagste warmtestand.
  • Cashmere is wol en wol gaat helaas pillen. Als je zo’n trui voor het leven koopt, schaf dan ook meteen een ‘ontpiller’ aan. Dit apparaat, ook wel een wool razor of pluizentondeuse genoemd, helpt je om de kleinste pluisjes zorgvuldig te verwijderen.

Bron: Beau Monde Archief, Harper’s Bazaar, Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws