Koning Charles herdenkt overleden moeder in zijn eerste kersttoespraak

'Kerst is een bijzonder pijnlijke tijd voor iedereen die geliefden verloren is'

Koning Charles heeft gisteren zijn allereerste kersttoespraak op tv gegeven. Daarin blikte hij – zoals al werd voorspeld– terug op het overlijden van zijn moeder. “Kerst is een bijzonder pijnlijke tijd voor iedereen die geliefden verloren is”, zei hij. Ook bedankte hij alle Britten voor de steun die de koninklijke familie daarna heeft gekregen.

Toespraak

Charles schreef gisteren met zijn kerstspeech geschiedenis als de eerste mannelijke monarch op tv met Kerstmis. Vóór de eerste televisietoespraak van koningin Elizabeth, in 1957, hield haar voorganger koning George zijn toespraken op de radio. En daarbij was het ook Charles’ eerste kersttoespraak als koning. “Ik sta hier in de prachtige St George’s Chapel bij Windsor Castle, zo dicht bij de plek waar mijn moeder, de koningin, rust naast mijn geliefde vader”, begon hij de toespraak gisteren. Overigens was de toespraak niet live, maar is deze al op 13 december opgenomen.

De monarch benadrukt meteen dat hij dankbaar is voor alle steun die hij na het overlijden van zijn moeder heeft gehad. “Het herinnert me aan de ontzettend mooie brieven, kaarten en berichten die zoveel van jullie naar mijn vrouw en mij hebben gestuurd.” Hij vervolgt dat het belangrijk is om altijd aan anderen te denken. “Dit is de essentie van onze gemeenschap en de basis van onze maatschappij.”

Dankbaar

Daarna werden er beelden getoond van onder meer leraren, agenten, brandweerlieden en artsen en werd er stilgestaan bij mensen die het op dit moment moeilijk hebben. Bijvoorbeeld mensen die in oorlog leven of “die manieren zoeken om hun rekeningen nog te kunnen betalen en hun gezin gevoed en warm te houden”. Veel mensen staan gelukkig voor elkaar klaar, en daar is Charles blij om. “Ik wil in het bijzonder stilstaan bij deze gulle mensen”, zegt hij.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily)

Ook bedankte hij onder meer “kerken, synagogen, moskeeën, tempels en gurdwara’s.” Charles sprak over oprechte solidariteit. Tot sloot gelooft hij dat we “hoop kunnen vinden voor de toekomst”, door elkaar te helpen. “Met mijn hele hart wens ik jullie allemaal een Kerst van vrede, geluk en eeuwig licht”, aldus de koning.

Bron: Nu.nl | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws