Drink Wijn Dag: dit zijn de favoriete wijntjes van de royals

Wijnen, wijnen, wijnen, als een royal!

Wij zijn natuurlijk niet vies van een wijntje hier of daar, en voor de royals is dat niet anders. Mocht je nog een excuus zoeken om vandaag toch dat ene restje nog even op te maken: 18 februari is Drink Wijn Dag. Santé!

Royaal wijntje

Echt teut zul je een royal niet zo snel zien, maar het zal toch af en toe moeten voorkomen. Er gaan immers nogal wat flessen doorheen bij zo’n staatsbanket. Maar wat drinken de royals eigenlijk bij voorkeur, als ze zich niet hoeven te wagen aan lokaal gerijpte wijntjes van collega-koningshuizen?

Koning Willem-Alexander

Tijdens het kroningsdiner van Willem-Alexander werd gekozen voor een wijn van Duitse afkomst, namelijk een Riesling uit Neder-Franken. Deze wijn werd speciaal voor de gelegenheid gebotteld en het etiket van de fles is destijds ook speciaal voor het diner ontworpen.

Prins Pils? Koning Champagne! (Beeld: NL Beeld / Brunopress)

Maar laten we eerlijk wezen: Willem-Alexander kennen we natuurlijk vooral als Prins Pils. En tegen die titel kunnen geen honderd wijntjes op!

Koningin Máxima

Hoewel het niet officieel is bevestigd, meldde een bron in januari 2020 dat Máxima dol is op wijn van de Malbec-druif. Dit klinkt logisch, want ruim 75% van de Malbecwijnen ter wereld zijn afkomstig uit Argentinië. De wijn heeft veel tonen van zwarte bramen en bessen, is diep paarsrood van kleur en drinkt soepel, maar is tegelijkertijd lekker krachtig.

maxima wijn
In mei 2022, met de president van India. (Beeld: NL Beeld / Brunopress)

Prinses Beatrix

Beatrix is ook dól op een wijntje. Het liefst drinkt de prinses Chardonnay en ook wordt er gezegd dat in de wijnkelder op kasteel Drakensteyn vooral veel Bordeauxwijnen liggen. Deze worden zorgvuldig ingekocht door de wijninkoper van het Koninklijk Huis.

Met Silvia en Carl Gustaf in 2021. (Beeld: NL Beeld / Brunopress)

Koningin Elizabeth

In Engeland zijn de royals dol op Duitse wijnen. De voormalige chef van het Britse Koningshuis, Darren McGrady, liet al eens weten dat de voorkeur van wijlen Queen Elizabeth uitgaat naar een zoet Duits wijntje bij het diner. Verder was de vorstin volgens insiders voornamelijk gek op cocktails, met als favoriet een Gin-Dubonnet. Met een basis van wijn, kruiden en specerijen, was deze zoete traktatie erg geliefd bij de koningin.

Willem-Alexander en Elizabeth proosten op de goede gezondheid in 2018. (Beeld: NL Beeld / Brunopress)

Kate en William

Bij een bezoekje aan een wijngaarde in Nieuw-Zeeland in 2014 sloegen de toenmalig Duke en Duchess van Cambridge een lokaal wijntje niet af. Ruiken, proeven, en vooral: genieten!

Zonnetje, wijntje, wat wil je nog meer? (Beeld: NL Beeld / Brunopress)

Kate zou verder bovendien dol zijn op Guinness. Ze is door de jaren heen bij verschillende gelegenheden gespot met dit donkere Ierse biertje in haar hand. Waaronder tijdens verschillende bezoeken aan Ierland en ook op St Patrick’s Day slaat Kate een Guinness niet af.

Meghan Markle

En natúúrlijk kan Meghan niet in dit rijtje ontbreken. Meghan kiest het liefst voor een temperamentvolle Italiaanse rode wijn. De Duchess of Sussex vernoemde zelfs haar voormalige lifestyle blog naar haar favoriete wijn. Ja ja: The Tig was eigenlijk een afkorting voor de temperamentvolle Italiaanse rode wijn: Tignanenello.

Proosten in de tuin in Glencairn in 2018. (Beeld: NL Beeld / Brunopress)

Manlief Harry zou overigens liever genieten van een pint hier of daar. Ach, bij zo’n receptie of banket ga je natuurlijk niet klagen over de luxe drankjes die je in handen gedrukt krijgt.

Bron: Beau Monde Archief | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws