Slapen als een koningin: 4 tips voor een betere nachtrust

Aha!

Een goede nachtrust is de basis van een gezond leven. Toch slaapt een groot deel van de Nederlanders slecht. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de Nederlanders niet tevreden is over zijn of haar slaapkwaliteit. Er zijn er echter maar weinig die daadwerkelijk stappen ondernemen om beter te slapen.

Dat is zonde, want met voldoende slaap heb je veel meer energie, kun je je beter concentreren en ben je lichamelijk een stuk gezonder. En guess what? Je kunt zelf bijdragen aan een betere nachtrust! Hoe je dat doet? Simpel: met de tips in dit artikel.

1. Investeer in een écht goed matras dat bij je past

Slecht slapen kan te maken hebben met talloze oorzaken. Zo is het mogelijk dat je niet goed in slaap kunt vallen, omdat je je draai in bed niet kunt vinden. Wist je dat dat kan liggen aan je matras? Over het algemeen is het nodig om een matras na acht tot tien jaar te vervangen. Maar: de meeste mensen liggen er veel langer op. Dat draagt niet bij aan je ligcomfort en de slaapkwaliteit.

Daarom is het belangrijk om te investeren in een écht kwalitatief matras dat bij je past. Kijk hierbij goed naar je slaaphouding en naar de eigenschappen van een matras die je belangrijk vindt. Een van de best beoordeelde matrassen van het moment is het Stellar matras van Morningstar Sleeps, een interessante nieuwkomer in de slaapkamer. Dit matras is verkrijgbaar in verschillende maten en materialen en de hardheid is aanpasbaar. Zo kun je je keuze baseren op je eigen wensen.

2. Zorg voor een goed ritme met voldoende daglicht

Naast het investeren in een kwalitatief matras is het belangrijk om een goed ritme te hebben. De mens is een gewoontedier; ons lijf en ons hoofd gaan heel goed op routine. Dat betekent onder andere: op vaste tijden gaan slapen en op vaste tijden opstaan. Wanneer je eenmaal een beetje een ritme hebt, zul je zien dat je veel sneller in slaap kunt vallen én dat je iedere ochtend op ongeveer hetzelfde moment wakker wordt.

Het kan met name in de winter lastig zijn om uit bed te komen. Omdat het in dat seizoen veel donkerder is dan in de zomer moet je lichaam echt even wennen. Toch is het belangrijk om een ritme te houden, ook wanneer de dagen veranderen. Zorg altijd voor voldoende (blauw) daglicht zodat je echt goed wakker wordt. Vermijd daarom blauw licht, bijvoorbeeld van je smartphone, vlak voor het slapen gaan.

3. Beweeg genoeg en ga lekker naar buiten

Hoe heerlijk het ook is om ’s avonds naar je favoriete show te kijken of om te lezen over de royals op onze website; het is belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan. Natuurlijk daglicht en frisse lucht doen heel veel voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het maakt niet uit of je in de natuur gaat wandelen of even in je tuin in de zon gaat zitten: snuif die frisse lucht op! Je zult merken dat je ’s avonds sneller moe bent wanneer je overdag veel buiten te vinden bent.

Dat is helemaal het geval als je genoeg beweegt. Probeer om iedere dag een rondje te wandelen of te fietsen. Pak bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto naar je werk en wandel even naar de supermarkt. Beweging zorgt er namelijk voor dat er endorfine vrijkomt waardoor je je minder gestrest voelt en je daardoor sneller in slaap kunt komen. Dat is bijvoorbeeld ook het geval met sporten. Let wel op dat je niet vlak voor het slapen gaan intensief gaat bewegen; endorfine zorgt er op dat tijdstip voor dat je juist wakker blijft.

4. Richt je slaapkamer sfeervol en comfortabel in

Tot slot nog een tip voor de ruimte waarin je slaapt: kijk naar verschillende onderdelen in je slaapkamer die je kunt verbeteren ter bevordering van je nachtrust. Probeer om je slaapkamer zo rustig mogelijk te houden. Zorg voor weinig (losse) spullen, lichte kleuren en natuurlijke materialen. Naast een goed matras zoals het Stellar matras is het aan te raden om te investeren in een goed hoofdkussen en comfortabel beddengoed. Linnen of katoenen beddengoed voelt bijvoorbeeld heerlijk aan.

Kijk verder nog naar de temperatuur op je slaapkamer; de beste temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden. Als het te warm of te koud is, is de kans groot dat je minder goed door kunt slapen en ’s nachts een paar keer wakker wordt. Natuurlijk is de beste temperatuur voor jou afhankelijk van je eigen wensen. Zorg er tot slot voor dat je slaapkamer donker genoeg is in de nacht zodat je echt goed door kunt slapen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Morning Star.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws