Willem-Alexander: ‘Ik had het makkelijker dan mijn dochters nu’

'Het is best wel hard. Zeker als je een opgroeiend kind bent, is dat heel vervelend.'

In de podcast Door de ogen van de Koning blikt Willem-Alexander terug op zijn tien jaren op de troon. Dat gaat dan vooral over wat hij in zijn rol als koning heeft meegemaakt, maar de koning licht ook een tipje van de sluier op over hoe dingen bij hem thuis gaan. Zo doet hij in de derde aflevering een boekje open over hoe hij én zijn dochters omgaan met sociale media.

Social media-koning

Als koning is het natuurlijk zaak om je betrokken te tonen bij je volk. Dat betekent van hot naar her reizen, vriendelijk glimlachen, en eindeloze handjes schudden. Maar het betekent anno nu ook dat je op sociale media een vinger aan de pols kunt houden. Want als mensen érgens geen blad voor de mond nemen, dan is het wel in de veilige anonimiteit van bijvoorbeeld een Twitter- of Facebook-account.

Dit kan ook Willem-Alexander beamen. Hij vergelijkt het met een potje schelden op de baas in de kroeg. “Alleen vroeger bleef dat binnen die kroeg, en nu staat het gewoon online. Mensen moeten natuurlijk ook afreageren”, stelt hij. Hoewel negativiteit op de socials hem niet persoonlijk raken, verklapt Wim-Lex wel dat hij ermee heeft moeten leren omgaan.

Dochters

Voor de A’tjes ligt dat natuurlijk nog weer anders. Zij groeien immers op in een cultuur waar social media niet meer weg te denken is. “Zij zijn absoluut niet blind en doof. Zij zien ook alles wat er langskomt.”, stelt hun vader. Hij deelt dat er in de woonkamer regelmatig met elkaar wordt gepraat over dingen die zij op sociale media tegenkomen. “Dat raakt hen ook”, vertelt hij.

“En daar praten ze met u over?”, vraagt gesprekspartner Edwin Evers. “Daar praten ze over. Daar praten ze ook met andere mensen over. Want dat is best wel hard. En zeker als je een opgroeiend kind bent, is dat heel vervelend”, deelt de betrokken vader. “Aan de andere kant”, zo stelt de koning, “het is wel de realiteit van deze tijd. Daar moeten ze mee leren omgaan”, vat hij samen.

Discussies

Natuurlijk komt het ook voor dat de dochters hun vader confronteren met zaken die zij op bijvoorbeeld Twitter voorbij zien komen. “We hebben daar hele open discussies over aan tafel”, stelt WA. Concrete voorbeelden wil hij echter niet noemen.

Heeft Wim-Lex het in die zin dan vroeger zelf makkelijker gehad, vraagt Evers zich af. Zonder greintje twijfel reageert de vorst: “Zeker. Ja, absoluut. Daar had je geen last van. Dat is het geluk wat ik heb gehad.” Wij kunnen ons wel indenken hoeveel virale video’s we anders van Prins Pils gehad zouden hebben…

Bron: Door de ogen van de Koning | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws