President Macron spreekt Nederlands op staatsbanket

'Op de avond van onze eerste dag in Nederland...'

De Franse president Macron is in Nederland voor het eerste staatsbezoek sinds 23 jaar. De Fransman wist onze koning Willem-Alexander en koningin Máxima gisteren te verrassen door tijdens het staatsbanket een aardig woordje Nederlands te spreken.

Het programma

Gisteren ging het bezoek van start op de Dam met een officieel ontvangst door onze Willem-Alexander en Máxima. Er klonken saluutschoten, er werden volksliederen ten gehore gebracht – het gebruikelijke riedeltje. Er volgden verder nog een receptie op het Paleis op de Dam, een privélunch van het presidentspaar met onze Wim-Lex en Máx, en vervolgens moesten de Fransen halsoverkop richting Den Haag om daar nog even gauw een speech te geven.

Woordje Nederlands

En tijdens die speech tijdens op staatsbanket wist de Franse president behoorlijk indruk te maken op de andere gasten. Tijdens de openingsspeech van Willem-Alexander deelde onze koning al dat hij zich ‘zeer verheugde’ op de spreekbeurt van Macron. “En indien u dit wenst, bent u uiteraard geheel vrij om dat in mijn moedertaal te doen”, aldus WA, met het nodige gegniffel als gevolg.

Maar Macron, die zich duidelijk niet wil laten kennen, speecht vervolgens daadwerkelijk een flink stuk Nederlands! “Op de avond van onze eerste dag in Nederland wil ik graag de waardering uitspreken”, zegt Macron. Vervolgens murmelt hij wat onverstaanbaars “… is genoten. En ikzelf en alle mensen die ons vergezellen voor de geweldige ontvangst die ons ten deel valt. Ik ben gesierd, ook zeer de hoffelijkheid waarvan u blijk geeft, Majesteit, door ons in het Frans te verwelkomen”, aldus de president.

Wim-Lex kon duidelijk lachen om de poging van Macron om zich verstaanbaar te maken in het Nederlands, en na afloop bedankt Máxima de Franse politicus nog met een welgemeend ‘goed gedaan!’. Macron kan hierop alleen nog maar opgelucht een zucht slaken.

Beeld: BrunoPress

Het laatste Franse staatsbezoek aan Nederland is inmiddels alweer even geleden – 23 jaar om exact te zijn. In 2016 brachten Willem-Alexander en Máxima zelf voor het laatst een staatsbezoek aan Frankrijk.

Overigens verliep de speech van Macron in Den Haag gisteren niet helemaal vlekkeloos, want hij werd nog kort onderbroken door demonstranten in het publiek die schreeuwden en kritiek uitten op zijn beleid in Frankrijk.

Bron: NOS | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws