Willem-Alexander en Máxima verwelkomen Frans presidentspaar

Een vliegensvlug staatsbezoek van Macron aan Nederland!

Vandaag ging het vliegensvlugge staatsbezoek van Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte aan Nederland van start. In slechts twee dagen worden de banden tussen beide landen aangehaald, met vandaag het startschot op de Dam.

Kick-off

Enkele weken geleden zag Macron z’n primeur als eerste gastland voor een bezoek van kersverse koning Charles in het water vallen – of beter gezegd: in (letterlijke) vlammen opgaan. Ondanks de herres die op dit moment door Frankrijk woedt, is Emmanuel Macron deze week ‘gewoon’ te gast in Nederland.

Vanmorgen ging dat bezoek van start op de Dam met een officiële ontvangst door onze Willem-Alexander en Máxima. Er klonken saluutschoten, er werden volksliederen ten gehore gebracht – u kent het wel. Er volgden verder nog een receptie op het Paleis op de Dam, een privélunch van het presidentspaar met onze Wim-Lex en Máx, en vervolgens moesten de Fransen halsoverkop richting Den Haag om daar nog even gauw een speech te geven.

Stralend middelpunt

In de lentezon waren het overigens niet de Fransen die de aandacht wisten te trekken op de Dam, maar koningin Máxima! In een knallende gele outfit, die we eerder zagen bij de digitale Koningsdag in 2021, straalde Máx de menigte tegemoet. Zouden WA, Emmanuel, en Brigitte haar zijn vergeten te CC’en over de matchende donkerblauwe outfits?

staatsbezoek macron
‘Drié mensen in het donkerblauw, en dan ik in het geel?’ (Beeld: NL Beeld / BrunoPress)

De vrolijke geelblauwe outfit van Máx (met matchend hoofdddeksel van Fabienne Delvigne en handtasje, doe het haar maar na) is zoals we al hadden verwacht van het Belgische modehuis Natan. Zou dit een klein voorproefje zijn voor de kleurrijke outfit die we aankomende Koningsdag van Hare Majesteit kunnen verwachten? Wie weet!

Druk druk druk

De Fransozen zijn alleen vandaag en morgen in het land. Vanavond staat er nog een staatsbanket op de planning, waarbij we natuurlijk goede hoop hebben op een beetje glamour van zowel Máx als Brigitte. Het laatste Franse staatsbezoek aan Nederland is inmiddels alweer even geleden – 23 jaar om exact te zijn. In 2016 brachten Willem-Alexander en Máxima zelf voor het laatst een staatsbezoek aan Frankrijk. Destijds was er bij het staatsbanket van president Hollande geen ruimte voor tiara’s, maar straalde Máx in plaats daarvan gewoon zélf met een goudkleurig kleedje van (uiteraard) Natan.

Wij zijn reuze-benieuwd wat voor outfit Máx vanavond voor het staatsbanket uit de kast tovert. Zou ze het gouwe ouwe exemplaar van zeven jaar terug nog eens recyclen, of weet Máxima vanavond wél te matchen met de rest? We gaan het zien!

Bron: RVD, NOS | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws