Crazy rich royals: zo leven de rijksten der rijksten in het koninklijke circuit

Schathemelrijk en eindeloos excentriek.

De combinatie steenrijk, knettergek en koninklijk kan bijzondere taferelen opleveren. In de nieuwste Beau Monde zetten we een aantal royals op hun rijtje die het met hun absurde rijkdom behoorlijk bont weten te maken.

Koning Maha Vajiralongkorn van Thailand: 40 miljard

Wispelturige koning Vajiralongkorn van Thailand (71) staat bekend om zijn überluxe dubbelleven als ontrouwe playboy met een harem van gemiddeld twintig concubines. Hij resideert grotendeels in de buurt van München waar hij een westers leven leidt. De rest van de tijd harkt hij in Thailand handig macht en geld naar zich toe, waarbij hij door de superstrenge wet op majesteitsschennis onaantastbaar is. Zaakjes goed geregeld, dus.

Beeld: NL Beeld

Hoe gek?

Als je je vrouw in slechts een string gekleed de verjaardag van je poedel, tevens Air Marshal, Fufu laat vieren, ben je aardig van het padje. Ook Vajiralongkorns voorkeur voor afzakkende jeans en crop tops waarin hij over vliegvelden en door Duitse winkelcentra loopt, is vrij excentriek. Maar wie zo rijk is, kan het hebben. Hij verzamelt edelstenen alsof het knikkers zijn, heeft 38 luchtvaartuigen (een handjevol Boeings, wat Airbussen), waaronder 21 helikopters voor zijn vervoer. En het Royal Yacht verlaat de haven niet zonder 52 met goud versierde boten in een flottielje.

En dan nog wat…

Het chicste aan de koning van Thailand is nog zijn vierde vrouw, koningin Suthida. Maar zij moet bijvrouw Sineenat naast zich dulden. Toen Vajiralongkorns zus Sirindhorn opmerkte dat dit geen goede indruk maakt, brak hij naar verluidt haar beide enkels, nadat ze ten val was gebracht door een van zijn honden. Volgens insiders sprong de koning toen met zijn volle gewicht op haar benen. Niet bepaald een daad van broederliefde.

De Grimaldi’s : 1 miljard

Monaco mag dan niet groot zijn, de Grimaldi’s zijn zeer rijk geworden dankzij beleggingen en onroerend goed. Een groot deel van het privévermogen zit in een trustfonds waar de verdere familie ook van profiteert. Albert en Charlene leven er leuk van in het roze paleis (marmer, goud, kunst – de inrichting van Char’s kantoor was alleen al 1 miljoen), met privéjets op stand-by. Voor de nieuwe inrichting van de vakantievilla op Corsica tikken ze 965.000 euro af, zonder te knipperen.

Beeld: NL Beeld

Hoe gek?

Dubieus gek, volgens Claude Palmero, Alberts voormalige boekhouder die 22 jaar in dienst was, maar vorig jaar is ontslagen vanwege vermeende corruptie. Claude zint op wraak en beweert dat de prins miljoenen uitgeeft aan ex-minnaressen en buitenechtelijke kinderen: alleen al oudste dochter Jazmin krijgt elk kwartaal 79.000 euro overgemaakt. Ook zou Albert zijn neven Pierre en Andrea Casiraghi jarenlang voorgetrokken hebben door hun lucratieve bouwcontracten te gunnen en critici af te kopen. Charlene boekte op haar beurt om onduidelijke redenen drie keer 300.000 euro over naar d’r broer Sean.

En dan nog wat…

Volgens Palmero gaf Charlene tussen 2011 en 2019 bijna 15 miljoen euro uit aan persoonlijke zaken, bijna het dubbele van haar toelage. Officieel personeel kon er dan weer niet vanaf. Claude zegt dat de chefkok zwart 300 euro per dag verdiende en dat de nanny’s per dag 100 euro zwart betaald kregen. In haar entourage ook een Filipijnse die beschikte over een toeristenvisum dat slechts een maand geldig was, terwijl de vrouw al vijf jaar in dienst was bij de prinses. Albert is vooralsnog niet onder de indruk: “De aanvallen van Palmero jegens mij en de staat bewijzen zijn ware aard en gebrek aan respect voor de familie en het vorstendom.”

Benieuwd naar het hele lijstje met Crazy Rich Royals? Je vindt het hele artikel in de nieuwste Beau Monde, nu in de winkel!

Tekst: Ella Vermeulen | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws