Throwback: dit weten we over de trouwjapon van onze koningin

Alles over de iconische japon van koningin Máxima!

Onlangs werd bekendgemaakt dat de trouwjapon van koningin Máxima binnenkort van dichtbij te bekijken is in het Fries Museum. Voor het zover is, blikken wij terug op de bruidsjurk die zij droeg op 02-02-2002, die prachtige datum waarop zij trouwde met haar geliefde, prins Willem-Alexander. Wie was ook alweer de ontwerper van dit prachtige exemplaar en wat voor prijskaartje hing hieraan? Dit is alles wat je wil weten over de trouwjapon van Máxima!

Glamoureuze verschijning

De Argentijnse schone heeft in de loop der jaren haar eigen stijl ontwikkeld. Máxima Zorreguieta verloofde zich met de prins van Oranje, Willem-Alexander, en werd daarmee niet alleen de aanstaande bruid, maar ook favoriet van de royal modeliefhebbers.

Overal waar koningin Máxima komt, verschijnt ze in een glamoureuze outfit. Een prachtige japon kon dan ook niet ontbreken op haar bruiloft. Het is dan wel meer dan twintig jaar geleden toen Máxima trouwde met Wim-lex, maar haar japon blijft iconisch.

De ontwerper

Máxima neigde in de eerste jaren als prinses naar outfits met wat meer eenvoud. Haar trouwjapon van Valentino is hiervan een goed voorbeeld. Het silhouet, een subtiele col als halslijn en de driekwart mouwen geven de japon een rustige uitstraling. Niet alleen de japon is met de hand ontworpen door Valentino Garavani, de oprichter van het Italiaanse modehuis kreeg ook de eer om de sleep te ontwerpen. Net zoals de japon, is de sleep ook met de hand gemaakt. De door hen ontworpen sleep is vijf meter lang en zit vol details van bloemen en kant, een uitzondering op de eenvoud van de japon.

Maxima trouwjurk
Bron: NL Beeld

De prijs

Er wordt gezegd dat de trouwjapon, met al dat handwerk, om en nabij de € 100.000 zal zijn. Een koopje als je kijkt naar de kosten van de bruidsjapon van prinses Kate. Haar japon wordt geschat op zo’n €260.000.

De tiara

Naast de sleep droeg Máxima ook een opvallende tiara met diamanten en parels. Je weet dat het een koninklijke bruiloft is, als de bruid een tiara met familiestenen draagt. Volgens juwelier Steltman, verantwoordelijk voor onderhoud van de juwelen, is de tiara die Máxima droeg gemaakt in 1965. De diamanten sterren op de tiara van Máxima werden eigenlijk gedragen als broches, en komen uit de collectie van koningin Wilhelmina. Met deze tiara zijn al koningin Máxima’s voorgangers gerepresenteerd in haar tiara.

Meer weten?

Binnenkort zal Máxima’s trouwjapon te bewonderen zijn in een museum. Dit najaar opent de gloednieuwe tentoonstelling ja, ik wil in Het Fries Museum in Leeuwarden. Hier zullen zestig bruidsjapons tentoongesteld worden. De oudste uit deze collectie komt uit de achttiende eeuw. Hiernaast zijn ook japons van de, door Máxima geliefde, modemerken als Viktor&Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau te bewonderen.

Bron: Harper’s Bazaar | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws