Hoe vaak draagt Máxima haar outfits eigenlijk?

Onze koningin blijkt een heuse recycle-royal te zijn.

De eindeloze stroom aan stunning outfits die Máxima uit haar kast weet te toveren kan ons op de Beau Monde-redactie nogal eens een tikje jaloers maken. Want eerlijk is eerlijk: de garderobe van menig shopverslaafd fashionista is er niets bij. Maar hoe vaak draagt onze koningin haar kleding eigenlijk?

Faux pas

Vroeger was het voor royals uiterst belangrijk om te laten zien dat je boven het ‘gewone’ volk stond. Dat uitte zich ook in kleding: in een jurk verschijnen die een burger ook zou kunnen dragen werd destijds gezien als een enorme faux pas, en ook meerdere keren dezelfde outfit dragen was absoluut not done. Anno 2024 is dat compleet anders.

Nieuwe trend

De laatste jaren lijkt de ‘zo lekker gewoon gebleven’-trend juist populair te worden onder de royals. In de praktijk betekent dat vooral dat prinsessen en koninginnen tussen hun haute couture-designs door, eens in de zoveel tijd plotseling een Zara-blazer aantrekken. Zelfs Charlene maakt zich hier tegenwoordig weleens schuldig aan – en als Hare Doorluchtige Hoogheid zich in fast fashion-items hult, weet je dat het menens is.

Ook het herdragen van items lijkt steeds meer een ding te worden onder de royal ladies, en aan die trend doet ook onze Máxima graag mee. Toegegeven: aan wekelijks dezelfde pantalon dragen doet ze niet, maar we kunnen niet ontkennen dat we geregeld een item zien terugkomen. Expert Josine Droogendijk van Modekoningin Máxima heeft er zelfs een heuse berekening op losgelaten.

Gedragen versus nieuw

In het afgelopen jaar hebben we Máxima 152 keer gezien. Daarvan kwam zij 106 keer opdagen in een gedragen outfit, en 46 keer in een nieuwe outfit. Een snel rekensommetje leert ons dat het aandeel nieuwe looks dan uitkomt op ongeveer 30 procent. Het grootste deel van Máx’ garderobe wordt dus meerdere keren gedragen. Dat betekent overigens niet meteen dat zij twintig keer haar opwachting maakt in dezelfde blouse: als een item twee keer wordt gedragen, wordt dit ook al gezien als een ‘herdragen’ outfit. Josine heeft de koningin bij hoge uitzondering weleens 8 tot 11 keer in eenzelfde item gezien, maar dat is voor koninklijke begrippen extreem vaak.

Toch zijn er ook kledingstukken die de koningin na één keer dragen afschrijft. Er bestaat (in ieder geval voor Máxima) dus geen vast draaiboek voor het recyclen van kleding. Hoe vaak we een outfit opnieuw zien opduiken, hangt bijvoorbeeld af van het eerdere succes, de veranderende modetrends, de kwaliteit, en… Máx’ smaak. Als we een item dus vaker dan drie keer voorbij zien komen, kunnen we de klok er dus op gelijk zetten dat het een favorietje van de koningin is.

Bron: Modekoningin Máxima | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws