Unieke foto met vier koninklijke baby’s onthuld door Brits hof

Twee maanden, vier baby's – dat moest gevierd worden!

De Windsors hebben door de jaren heen heel wat indrukwekkende archieven opgebouwd – van beelden en schilderijen, tot foto’s en portretten. Gisteren heeft de Royal Collection Trust een unieke expositie geopend over een eeuw aan koninklijke kiekjes, en daarbij hebben zij een unieke foto onthuld van vier koninklijke spruiten.

Prachtige plaatjes

De Royal Collection Trust is al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor het beheren van de Koninklijke Collecties van de Britse royals. Van rondleidingen door paleizen tot imposante collectie kunstwerkjes: de Trust doet ’t allemaal.

Hun nieuwste tentoonstelling heet Royal Portraits: A Century of Photography, en draait (de naam verraadt het al) om de mooiste en meest bijzondere foto’s die er over de afgelopen eeuw gemaakt zijn van de Windsor-familie. Uiteraard zijn tijdens deze expositie foto’s gezien door Cecil Beaton, die onder andere Queen Elizabeths kroningsportret mocht schieten. Ook het werk van andere toonaangevende fotografen zoals Dorothy Wilding en Annie Leibovitz komt voorbij.

Intieme portretten

Maar de collectie omvat ook een aantal beelden die je een uniek kijkje binnen de paleismuren geven. Een van deze unieke foto’s is een nooit eerder vertoond beeld van koningin Elizabeth, prinses Margaret, prinses Alexandra, en Katharine, de hertogin van Kent. Alle vier bevielen zij binnen twee maanden tijd van een kleine spruit, en op de bijzondere foto zijn de vier trotse moeders met hun kroost vastgelegd door Antony Armstrong-Jones, de toenmalige echtgenoot van prinses Margaret.

elizabeth margaret katharine alexandra
Beeld: Lord Snowdon via Press Office Royal Collection Trust

Van de kleintjes op de foto zag James Robert Bruce Ogilvy als eerste het levenslicht op 29 februari 1964, als eerste kind van prinses Alexandra. Nog geen twee weken later volgde prins Edward, de huidige Duke of Edinburgh, als jongste zoon van koningin Elizabeth. Hierna volgde op 28 april Lady Helen Marina Lucy, de dochter van de Duke en Duchess of Kent, en ten slotte was daar op 1 mei de dochter van prinses Margaret, de huidige Lady Sarah Chatto.

Souvenir

Naast deze foto is er in de tentoonstelling een unieke handgeschreven brief van prinses Margaret aan haar zus te zien. Want wat blijkt? De foto was bedoeld als lief bedankje voor dokter John Peel. Deze verloskundige was namelijk verantwoordelijk voor alle vier de bevallingen.

Zo schrijft Margaret haar ‘Darling Lilibet’ met de vraag of zij de achterkant van de foto wil signeren. “Als een souvenir van een buitengewone twee maanden aan bevallingen.” Aww!

Mocht je nu zelf een kijkje willen nemen bij deze tentoonstelling, dan heb je nog tot 6 oktober 2024 om je bezoekje aan The King’s Gallery te Buckingham Palace in te plannen.

Bron & Beeld: Royal Collection Trust 

Laatste nieuws