Eerste portret koning Charles zorgt voor verwarring

Is dit 'het slechtste royal portret ooit'?

Het is een beetje een mijlpaal als je een kersvers gekroond vorst bent: vroeg of laat wordt er een eerste officieel portret van je onthuld. Dan hoop je natuurlijk dat je daar een beetje op je voordeligst op wordt afgebeeld, zodat je met de jaren nog eens iets leuks hebt om op terug te kijken. Of het gloednieuwe portret van Charles daar ook aan voldoet? Tja… Oordeel zelf, zouden we zeggen.

Officieel portret

Met een grootse onthulling te Buckingham Palace werd het eindproduct gisteren feestelijk onthuld door niemand minder dan ZKH himself. Dit portret, dat is gemaakt door de kunstenaar Jonathan Yeo, toont de koning in zijn uniform van de Welsh Guards, waar hij van 1975 tot 2022 regimentskolonel van is geweest.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Over het kunstwerkje stelt de schilder zelf dat het een hele eer was om Charles te mogen afbeelden. “Toen ik aan dit project begon, was Zijne Majesteit De Koning nog Zijne Koninklijke Hoogheid De Prins van Wales, en net als de vlinder die ik bij zijn schouder heb geschilderd, is dit portret geëvolueerd net als de rol van z’n onderwerp in de maatschappij is geëvolueerd.”

Nu klinkt dat allemaal goed en wel, maar wij moesten toch echt even twee keer met onze ogen knipperen bij de onthulling.

Reacties

En getuige de reacties die op internet rondgaan, waren wij niet bepaald de enigen. “Sorry, maar het lijkt alsof Charles in de hel is”, schrijven verschillende mensen bij de video. Anderen stellen dat het portret ‘onafgemaakt’ oogt en dat de schildering ze doet denken aan de beruchte Tampongate tussen Charles en Camilla. Fans van de Windsors stellen bovendien dat het portret de majesteit geen goede dienst bewijst, en dat het één van de ‘slechtste royal portretten ooit’ is. Eén lolbroek in de reacties vraagt zich zelfs af of er al actievoerders met soepblikken aan het schilderij hebben gezeten. Aiii…

Toch is niet iederéén negatief. Sommigen kunnen namelijk waarderen dat het eens iets anders is dan een traditioneel portret, en een enkeling vindt dat Charles zélf er in elk geval goed af komt.

Locatie

Gelukkig heeft Jonathan Yeo een imposante schildercarrière en zal de ophef hem waarschijnlijk weinig deren. Bovendien komt het portret in de Drapers’ Hall in Londen te hangen, en hoeven Charles en Camilla er dus zelf niet dagelijks langs te lopen. Dat scheelt weer!

Bron: Instagram @theroyalfamily | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws