Oeh la la: met deze openingszin versierde Camilla haar Charles

Flirten met een prins blijkt een bijzondere aanpak te vereisen.

Volgend jaar vieren koning Charles en koningin Camilla alweer hun twintigste huwelijksjubileum. Ondanks de rollercoaster die het paar heeft doorgemaakt, zijn zij anno nu gelukkiger dan ooit – en dat straalt duidelijk van de foto’s van het vorstelijk paar af. Maar hoe verover je nu eigenlijk het hart van een prins? Nou, met een schuine mop over je voorouders, schijnbaar.

Alice Keppel

Eerst is het tijd om de geschiedenisboeken in te duiken – en dan nog een stuk verder dan 1970, het jaar waarin Camilla Shand en prins Charles elkaar voor het eerst ontmoetten. We gaan namelijk terug naar het jaar 1868, waarin de betovergrootmoeder van Camilla werd geboren: Alice Frederica Edmonstone, die al snel ‘flirterige Freddie’ werd genoemd. Naast een flirt stond ze bekend als een schoonheid én als iemand die voor iedereen aardig was. “Ze straalde, ze schitterde… Ze was zelf gezegend met een opgewekt karakter, maar blonk er ook in uit om anderen gelukkig te maken. Ze was als een kerstboom waaronder stapels cadeautjes voor iedereen lagen”, aldus dochter Violet over haar moeder.

Alice trouwde op 23-jarige leeftijd met Luitenant-Kolonel George Keppel, maar haar schoonheid en charme bleven niet onopgemerkt in de high society. In Londen belandde Alice Keppel al snel bovenaan de sociale ladder, waardoor ze ook Edward, de prins van Wales, ontmoette, de betovergrootvader van prins Charles. Je voelt ‘m al aankomen: de 56-jarige troonopvolger viel als een blok voor de 29-jarige Alice. Twaalf jaar lang was Alice de minnares van de prins van Wales en latere koning Edward VII, totdat hij in 1910 overleed.

Openingszin

In de podcast Royally Obsessed vertelt auteur Tom Quinn, die onder andere de biografie van Alice Keppel schreef, dat Camilla zich op jonge leeftijd maar al te bewust was van de koninklijke connecties van haar betovergrootmoeder. Volgens Quinn begon Camilla hier in één van haar allereerste gesprekken met prins Charles al over. “Voor hun affaire startte, zei ze al: ‘Luister eens, mijn betovergrootmoeder en jouw betovergrootvader hadden al iets samen, dus waarom volgen wij niet in hun voetsporen?’ Dat was dus haar gespreksopener!”

Heel normaal

Hoewel het geen openingszin is die we vanavond in de kroeg gaan uitproberen, was hij volgens de royaltykenner niet eens zo gek in de hogere kringen van Charles en Camilla. “Ik denk dat het boekdelen spreekt over de manier waarop de koninklijke familie zoiets ziet. Ze vinden het heel erg middle class om je zorgen te maken over trouw binnen een relatie. Tegenwoordig moeten ze zich daar wel meer zorgen over maken, maar in het verleden was dat helemaal geen issue.”

Ontrouw was onder koninklijke en adellijke kringen heel gebruikelijk (helemaal in een tijd van gearrangeerde huwelijken), maar ook dat ging met regeltjes gepaard, legt Quinn uit. “Het was absoluut ondenkbaar om met een ongetrouwde vrouw naar bed te gaan, maar als je met de echtgenote van een van je vrienden naar bed ging, dan was er niets aan de hand. Dus er waren wel bepaalde normen, maar voor ons is dat nu onbegrijpelijk.”

Het werkte wél

Voor prins Charles werkte deze gespreksopener in ieder geval. Vijfendertig turbulente jaren later gaven Camilla en de prins van Wales elkaar het jawoord. En nu, na ruim negentien jaar huwelijk, heeft voormalig minnares Camilla zelfs de titel van koningin gekregen. En dat zou men zélfs in de dagen van Alice Keppel niet hebben verwacht.

Bron: Town & Country, Royally Obsessed, Beau Monde archief | Beeld: BrunoPress/ NL Beeld

Laatste nieuws