Feit of fabel: door groene thee te drinken val je sneller af

Dit is hoe het zit.

Hoewel zelfliefde en body positivity tegenwoordig gelukkig steeds hoger in het vaandel komen te staan, is er ook niks mis mee om toch iets aan je gewicht te willen doen. Er doen zich inmiddels alleen zoveel mythes over afvallen de rondte, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Vandaag bespreken we daarom: helpt groene thee bij het afvallen?

Afvallen door groene thee

Als je ontevreden bent over je lichaam, zou een wondermiddel waarmee je snel en op een gezonde manier kunt afvallen als een geschenk uit de hemel komen. Groene thee wordt door veel mensen genoemd als zo’n wondermiddel. Maar de vraag of groene thee daadwerkelijk zo’n magisch effect heeft, is iets waar wetenschappers zich de afgelopen jaren flink mee bezig hebben gehouden. En wat blijkt? Uit een studie van de Dalhousie University in Canada, blijkt dat de catechines in groene thee inderdaad kunnen bijdragen aan gewichtsverlies, zo meldt Quest. De onderzoekers concludeerden dat het innemen van supplementen met groene thee-extracten kan leiden tot een gewichtsverlies variërend van 200 gram tot 3,5 kilo.

Helaas

Maar hoewel het onderzoek dus positieve resultaten laat zien, zitten in een ‘normale’ kop groene thee lang niet genoeg catechines om daadwerkelijk af te vallen. Helaas! Deze hoeveelheid is namelijk zo minimaal dat je tussen de vijftien en twintig kopjes per dag zou moeten drinken om verschil te merken. En dat is dan weer ongezond, want het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan drie kopjes per dag te drinken. Groene thee bevat namelijk aanzienlijke hoeveelheden theïne, welke je slaap kunnen verstoren. Daarnaast kunnen overmatige hoeveelheden catechines en antioxidanten juist negatieve effecten hebben.

Conclusie

Gelukkig biedt groene thee wel een aantal andere gezondheidsvoordelen. Regelmatige consumptie van groene thee, met de juiste hoeveelheid catechines en antioxidanten, kan helpen bij het verlagen van cholesterol, het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, en biedt bescherming tegen diabetes en aandoeningen aan de hersenen.

Maar het drinken van een paar kopjes groene thee per dag zal op zichzelf niet leiden tot gewichtsverlies. Wel kun je groene thee natuurlijk drinken in plááts van suikerhoudende dranken, dit kan er zeker voor zorgen dat je wat gewicht kwijt raakt.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Quest | Beeld: Pexels

Laatste nieuws