Masterclass: het nieuwe afvallen

Wij zijn totaal pro body positivity: je happy voelen in je lichaam, zonder zorgen om je maat en gewicht. Maar als je niet gelukkig wordt van de weegschaal, dan zijn er veel - nieuwe - manieren om in de vorm van je dromen te komen.

Wij zijn totaal pro body positivity: je happy voelen in je lichaam, zonder zorgen om je maat en gewicht. Maar als je niet gelukkig wordt van de weegschaal, dan zijn er veel – nieuwe – manieren om in de vorm van je dromen te komen.

#Oplichters

Volg niet klakkeloos adviezen op Instagram en laat je niet influencen om fatburners aan te schaffen. Dit zijn in 99% van de gevallen gesponsorde posts en gefilterde foto’s. En ook al heeft je favo influencer goed resultaat, dat maakt van hem of haar geen expert. Hoogstens een ervaringsdeskundige met een financiële motivatie. Vergeet niet dat onderzoek ooit heeft aangetoond dat we, als we alle adviezen van Oprah opvolgen, in no time dood neervallen van ellende. Maar wat dan wel?

Goals

  • Wat voor jou werkt, hangt af van je situatie. Wil je snel drie kilootjes kwijt na de feestdagen zodat je zonder wurmen weer in je size zero jurkje past? Of ben je al jaren ietwat romig en wil je dat duurzaam veranderen door jezelf een gezondere lifestyle aan te meten?
  • Van alleen schuldgevoel val je niet af. Ook wij dachten eind december: 1 januari gaat het fitroer om. Inmiddels zijn de eerste royale plakken suikerbrood met gezouten roomboter alweer bruut naar binnen gewerkt. Jammer, maar alleen als we ons daardoor laten demotiveren.
  • Volgens psychologen komen goede voornemens zelden uit, omdat we geen concreet plan hebben. We willen ‘iets’ aan de lijn gaan doen, maar ‘iets’ is geen strategie. Het is beter om precies te bedenken en op te schrijven wat je gaat doen. Per dag. In je agenda. Met een checklist. Je wordt wakker, en dan? Planken naast je bed, squatten tijdens het conditionen van je haar? Wanneer ga je naar de sportschool? Of werkt het beter als je een aantrekkelijke personal trainer aan huis laat komen. Liefst als je geliefde niet thuis is…
  • Zorg dat je geen excuses hebt om je niet aan je plan te houden. Van een volle ijskast met gezonde snacks tot de comfortabelste sportbeha, bereid je voor.
  • Het helpt als je weet waarom je het doet. Wil je gaan joggen? Leuk! Maar wat doe je als het regent? Afvallen vraagt commitment en het is op moeilijke momenten fijn om te weten waar je het allemaal voor doet. Om die skibroek weer te kunnen passen, om beter achter je kinderen aan te kunnen rennen, om langer te kunnen dansen in de club?

5x Dieettrends

1. Het nieuwe Keto. Keto is een van de populairste diëten. Volgens dit plan eet je tot 70 procent van de juiste vetten en slechts 20 procent carbs. Dit werkt, omdat je lichaam dan vet verbrandt in plaats van koolhydraten. De nieuwe variant heet Sugar Sucks. Hierbij gooi je de balans een beetje om; minder vet en meer carbs, maar… nog steeds geen suiker.

2. Immuniteitdieet. Uiteraard dachten we hier voor maart 2020 niet over na, maar het immuunsysteem is the new black. En in 2022 gaan we dus massaal gezonder eten om het op peil te houden. Denk aan grapefruits, maar ook broccoli, avocado en nootjes. Probeer dagelijks 4 stuks fruit en 5 ‘stuks’ (eenheden) groente te eten. Hoewel een ranker lijntje niet het doel is, val je er wel iets vanaf. Zeker als je suiker laat staan.

3. Paleo. Eten als een oermens maakt een grote comeback. Mede door social media waar #foraging een grote trend is; in bossen en bermen op zoek naar bessen, noten en eventueel al dan niet zelf afgeschoten wild. In de oertijd waren er geen fabrieken, dus bij paleo wordt geen bewerkt voedsel gegeten.

4. MIND dieet. MIND staat voor Mediterranean-Intervention for Neurodegenerative Delay. Klinkt ingewikkeld, maar wordt steeds populairder. Zeker onder babyboomers, omdat dit ‘echte voedsel’ (veel vegan, weinig zout) de kans op dementie zou verminderen. Kurkuma, pure chocolade en Omega-3 kunnen ook helpen om je hersenen gezond te houden.

5. Intermittent Fasting Het liefst zouden we van de daken schreeuwen: “Doe dit niet!” Want wij hielden het nog geen drie dagen vol. Maar, dit blijkt een persoonlijk probleem, want ‘kortstondig vasten’ wordt volgens trendwatchers dé manier om in 2022 kilo’s kwijt te raken. In het kort: je eet 16 uur per dag niet. Van lunch tot en met diner eet je redelijk normaal, maar wel voedzaam. Maar na acht uur ’s avonds is het uit met de pret en eet je niet tot twaalf uur ’s middags, de volgende dag. Echte hardcore fans van IF, voor intimi, kiezen voor OMAD, ofwel One Meal A Day. De absolute horror!

Tekst: Agnes Hofman – Beau Monde 01/2022 | Beeld: iStock

Laatste nieuws