Gezonde keuze: ga je voor Skyr, yoghurt of kwark?

Wat is nu écht de meest gezonde optie?

De dag goed beginnen doe je natuurlijk met een gezond ontbijt! Met een bakje yoghurt – voorzien van je favoriete fruit – zit je zeker weten goed. Of tja…kun je toch beter kwark kiezen? Of wat dacht je van het IJslandse zuivelproduct Skyr? De keuze is reuze, maar wat is nu eigenlijk het gezondst?

Zuivel

Skyr wordt ook in ons land steeds populairder. Het is een IJslands zuivelproduct dat volgens veel mensen verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Maar is het ook echt gezonder dan kwark of yoghurt? We weten al dat yoghurt over het algemeen best veel suiker bevat. Lepel je elke ochtend nul procent vet yoghurt met een fruitsmaakje naar binnen? Dan hebben we slecht nieuws voor je. In zulke ‘vetarme’ yoghurt zit al snel een grote hoeveelheid suiker. Bij kwark is dit meestal al een stuk minder als je voor halfvolle of de magere variant kiest.

Anders dan yoghurt

Maar hoe zit dit met Skyr? Het zuivelproduct is in de supermarkt te vinden naast de kwark en yoghurt, maar eigenlijk is het officieel helemaal geen yoghurt. Er gaat namelijk drie keer meer melk in dan in normale yoghurt. Skyr is gemaakt van magere melk, waarvan de room is verwijderd. Deze melk wordt vervolgens verwarmd, waarna er levende bacterieculturen worden toegevoegd. Zodra deze substantie is ingedikt, wordt het gezeefd om zure ingrediënten te verwijderen. Qua textuur lijkt het dan ook iets meer op romige yoghurt zoals Griekse yoghurt. Daarom heeft het ook meer weg van kwark dan van yoghurt. Dat is namelijk ook wat dikker en romiger.

Gezondheidsvoordelen

Of het hierdoor ook gezonder is? Skyr bevat over het algemeen weinig calorieën, vet en koolhydraten. Hier tegenover staat dat er wel veel voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Het eiwitpercentage is dus hoog en het vetpercentage laag. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat Skyr een gezondere optie is dan kwark of yoghurt. Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat veel eiwitten in zuivelproducten de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren, goed zijn voor je botten en spiermassa kunnen helpen behouden tijdens het afvallen.

Enne, je krijgt ook nog eens een verzadigd gevoel van Skyr, waardoor je eetlust vermindert. Eet je graag yoghurt en wil je gezonder leven? Dan kun je de yoghurt dus eventueel vervangen voor Skyr. Maar eet je regelmatig magere kwark? Dan hoef je niet per se voor Skyr te gaan. Magere kwark en Skyr zijn namelijk goed vergelijkbaar. Al kiezen veel mensen vaak toch voor Skyr, omdat deze iets zoeter qua smaak is. Al met al is Skyr dus een gezonde optie!

Bron: Kookfans.nl, Libelle | Beeld: iStock

Laatste nieuws