Breaking: staatsbezoek Charles aan Frankrijk gaat niet door

Geen best begin voor Charles.

We deelden vanmorgen al dat dé grote primeur van Charles, zijn allereerste staatsbezoek als koning, op losse poten stond. In heel Frankrijk wordt namelijk geprotesteerd tegen politieke hervormingen en tja: een koning in Frankrijk? Da’s niet de beste combinatie.

Geen staatsbezoek

Vanmiddag kwam de Franse overheid met de mededeling dat Charles’ bezoek aan Frankrijk, zijn allereerste echte staatsbezoek als Charles Rex, van de baan is. Niet veel later bevestigde ook Buckingham het nieuws.

Mocht je het gemist hebben: half Frankrijk staat op dit moment namelijk in de hens vanwege pensioenhervormingen. Er wordt gestaakt, er wordt geprotesteerd, en er wordt vooral niét uitgekeken naar een bezoekje van een royal.

Volgende keer beter?

Het betreft geen volledige afzegging, overigens. Het Palais de l’Élysée heeft laten weten dat het bezoek voor een later moment gewoon weer wordt ingepland. “Onder omstandigheden die beter passen bij onze vriendschappelijke relatie”, aldus de spreekbuis van president Emmanuel Macron.

Het Britse hof liet op hun beurt weten: “De Majesteiten kijken ontzettend uit naar de kans om Frankrijk te bezoeken, zo snel daar data voor gevonden zijn.” Overigens betekent dit niet dat Charles‘ volledige reis van de baan is. Zijn staatsbezoek zou namelijk van start gaan in Frankrijk, en direct daarna was Duitsland aan de beurt. Het Duitse deel van zijn mini-tour door Europa gaat wel gewoon door, volgende week.

Rode loper

De afzegging komt na een week lang eigenwijs volhouden dat het bezoek écht wel door zou gaan. De protesten van gisteravond zouden voor beide kanten toch de doorslag hebben gegeven. Ook had de Franse vakbond CGT al laten weten dat zij vrij letterlijk weigerden de rode loper voor Charles uit te rollen.

Een inwoner van Parijs deelde bovendien met het persbureau Associated Press: “Het probleem met Charles, is dat hij niet de queen is. Zij was hier zeer geliefd. Charles heeft hier niet zo’n goede reputatie. Hij komt een beetje verwend over.” Ach, nu heeft Charles in elk geval nog een paar extra maanden om z’n reputatie bij de Fransozen wat op te vijzelen… Als er van uitstel geen afstel komt in elk geval.

Bron: Beau Monde archief, The Guardian | Beeld: NL Beeld / Brunopress

Laatste nieuws