Oei: geen rode loper voor Charles vanwege Franse onrust

De Fransen en de royals: nog altijd geen gouden combinatie.

Het had zo mooi moeten worden: een heerlijke ontvangst op het paleis van Versailles, lekker de Europese banden aanhalen na Brexit, én een grootse primeur voor Charles met z’n eerste staatsbezoek….maar de onrust die op dit moment in Frankrijk woedt, gooit ook voor het bezoek van koning Charles roet in het eten.

Staatsbezoek

Sinds Charles het stokje van wijlen Queen Elizabeth heeft overgenomen, zijn er voor de 74-jarige Britse baas een hoop primeurs op zijn pad. Een eerste toespraak als koning, een eerste royal duty, een eerste feestdag, en ga zo maar door.

Deze zondag staat het eerste staatsbezoek van de Britse koning op het programma, waarin hij zowel Frankrijk als Duitsland vereert met een bezoekje. De reis moet helemaal in het teken staan van de banden tussen de drie Europese landen – die natuurlijk met het vertrek van het VK uit de Europese Unie een flinke deuk hebben opgelopen. Afijn: even keuvelen met de kroon staat dan gewoon bijzonder goed natuurlijk.

Protesten

Maar dat ideaalbeeld loopt nu al in de soep vanwege grootschalige protesten door heel Frankrijk. “Met bergen niet-opgehaald afval langs de boulevards van de Franse hoofdstad, stellen waarnemers dat de beeldvorming er niet slechter uit zou kunnen zien – voor zowel Charles, als host Macron”, schrijft de Associated Press.

Bovendien laat het persbureau weten dat er ook op allerlei vlakken gestaakt wordt door de Franse bevolking. Zo zou men onder andere weigeren om rode lopers te leveren voor het koninklijk bezoek. De Franse vakbond CGT heeft al laten weten dat zij het vertikken om mee te helpen bij de ontvangst van Charles komende zondag. Een bezoekje van een koning – in de ogen van de critici hét toonbeeld van rijkdom, ongelijkheid en privilege, had dan ook niet ongelukkiger getimed kunnen zijn.

In de voetsporen van Lizzy

Het AP meldt bovendien dat de Franse bevolking ook niet zo happig is op Charles als persoon. Een inwoner van Parijs deelt met het persbureau: “Het probleem met Charles, is dat hij niet de queen is. Zij was hier zeer geliefd. Charles heeft hier niet zo’n goede reputatie. Hij komt een beetje verwend over.” Tja: over de geschiedenis is een koning in Frankrijk nooit een écht daverend succes geweest.

Dat er tijdens het bezoek van Charles ook een groots diner op de planning staat in het Château de Versailles, waar koning Louis en zijn Marie-Antoinette verbleven tot de Franse revolutie ze er wegdreef, is natuurlijk ook bepaald geen goede look voor de Britse koning. Het is nog maar de vraag of Charles z’n bezoekje zonder kleerscheuren doorstaat…

Bron: AP News | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

 

Laatste nieuws