Kritiek op Songfestival-act neemt toe: nog steeds vals, en waar is Duncan?

Van 'Goodbye old life' naar 'Goodbye finaleplekje'?

Dit weekend hadden ze alles goed moeten maken: na hun bijzonder valse performance in Madrid (die te wijten zou zijn aan de techniek), zouden Mia Nicolai en Dion Cooper in ons eigen AFAS Live wel eens even laten horen wat zij in huis hadden bij de Nederlandse pre-party Eurovision in Concert. Dat ging echter wederom niet zoals de bedoeling was.

Eurovision

Good evening Europe! – Beau Monde kan geen genoeg krijgen van het jaarlijkse Eurovisie-feest in mei. Natúúrlijk waren we dit weekend dan ook aanwezig bij de zogenaamde pre-party in Amsterdam, waar 27 (in plaats van de geplande 29) vertegenwoordigers van de deelnemende Eurovisie-landen even een moppie kwamen zingen.

Sommige artiesten wisten met een fenomenale performance het hele publiek te overtuigen. Naast grote kanshebbers Loreen (Zweden) en Käärija (Finland), ging het dak er ook af bij de Belgische Gustaph en wisten rockbands Lord of the Lost (Duitsland) en Voyager (Australië) de vijfduizend aanwezigen ook feilloos te bespelen.

Bij andere artiesten ging dat echter wat stroever. Zo zorgde de Azerbaijaanse tweeling TuralTuranX voor flink wat verveelde blikken en opgetrokken wenkbrauwen met hun pitchy performance. Maar ook onze eigen kanshebbers, Mia Nicolai en Dion Cooper, gingen tijdens de thuiswedstrijd weer flink onderuit.

Techniek

Met de verder loepzuivere performances lag het voor de hand dat de techniek dit keer niet de schuld kon krijgen van het teleurstellende optreden. AVROTROS gaat dit keer dan ook diep door het stof. “We kunnen er niet omheen dat het niet een goed optreden was. We werken er hard aan met een heel team. De komende weken gaan we daarmee door”, laat een woordvoerder weten aan het ANP, in reactie op een bericht van NU.nl.

En Duncan?

In Shownieuws kwam gisteravond het valse optreden ook nog uitgebreid aan bod. Hier werden vooral vraagtekens gezet bij de rol van Duncan Laurence – die Mia en Dion persoonlijk gekozen zou hebben, ze zou coachen, én verantwoordelijk was voor de productie van hun nummer Burning Daylight.

Zo stelde topfotograaf William Rutten dat hij het uitblijven van steun vanuit Duncan ‘schandalig’ vindt: “Wat moeten die mensen hierna nog?”, vraagt hij zich af. “Het zijn twee mensen die aan het begin van hun carrière staan. Ze worden nu overal afgefikt en dan neemt ook nog eens niemand het voor je op. Wat ga je nog doen dan?”

Ook Frits Huffnagel, een lid van AVTROTROS’ Raad van Toezicht, laat zich voorzichtig kritisch uit over de winnaar van 2019: “Je kunt ze niet laten verzuipen. Ik verwacht eigenlijk wel van Duncan dat hij ze begeleidt. Hij weet hoe het is”, schrijft MediaCourant.

Ondanks het tegenvallende optreden en alle kritiek op Duncan Laurence heeft de songfestival-organisatie wel bekendgemaakt dat de oud-winnaar mag komen optreden in Liverpool.

Erop of eronder

Volgende maand wordt het dus nog behoorlijk spannend of Nederland de grote finale überhaupt haalt. Fans van de spektakelshow laten zich via verschillende social media kritisch uit over de kansen van ons kikkerlandje. De eerste halve finale, waar Nederland moet aantreden, zit namelijk bomvol publieksfavorieten: van Finland en Zweden, tot Noorwegen en Israël.

Wat Beau Monde betreft zal het erom spannen of Mia en Dion de finale weten te behalen. Tijdens het concert afgelopen zaterdag wist bijvoorbeeld ook de Tsjechische act, Vesna, niet te overtuigen, en de Portugese Mimicat zorgt al wekenlang voor verdeelde meningen. Volgens de bookmakers zullen zij zich kwalificeren, maar of die voorspelling ook uitkomt…

Wij tellen in elk geval rustig af naar 9 mei en hopen ondertussen héél hard op een goede afloop voor Mia en Dion. Zetten we ondertussen dat hitje van Gustaph nog een keer op.

Bron: Shownieuws, Mediacourant, Eurovision World | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws