Bevestigd: Amalia wél naar Londen, maar niét naar kroning

Ook prinses Beatrix is van de partij.

Lange tijd werd vermoed dat juist onze prinses Amalia aanwezig zou zijn bij de kroning van koning Charles III. Maar vandaag bevestigt de RVD dat dat hele feest niet doorgaat: koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen de plechtigheid bijwonen.

Koninklijk feestje

De RVD is er kort, edoch krachtig over: “Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima wonen zaterdag 6 mei de kroningsceremonie van Hunne Majesteiten Koning Charles III en Koningin Camilla van het Verenigd Koninkrijk bij in Westminster Abbey in Londen”, valt er zojuist in een bericht van de voorlichtingsdienst te lezen. De twee hoogheden sluiten zich hierbij aan in een steeds langere lijst royal bevestigingen.

Bea en Amalia

Overigens betekent dit niet dat onze Prinses van Oranje de feestelijkheden volledig aan zich voorbij ziet gaan. Zij mag namelijk, net als oma Beatrix, de avond voor de kroning aanwezig zijn bij een receptie op Buckingham Palace. Wel zo leuk voor Amaal: komt zij toch nog even buiten de deur met alle dreiging en beveiliging die ze hier in Nederland moet doorstaan.

Willem-Alexander en Máxima zijn die avond zelf traditiegetrouw aanwezig bij het 5 mei-concert op de Amstel. Dat wordt dus nog stel de koffers inpakken om de volgende dag in vol ornaat bij de kroning aanwezig te kunnen zijn!

Koning bij de kroning

Lange tijd werd gedacht dat er geen andere koningen en koninginnen bij de Charles’ grote dag aanwezig zouden zijn. Dit was namelijk lange tijd traditie. Juliana en Bernhard woonden bijvoorbeeld de kroning bij van koning George VI en niét toenmalig koningin Wilhelmina, en Bernhard was in z’n eentje bij de kroning van Elizabeth in plaats van koningin Juliana.

Vorige week werd het echter duidelijk dat ook deze traditie verdwijnt met de frisse wind van King Charles. Naast Willem-Alexander en Máxima wonen onder meer de Spaanse Felipe en Letizia de ceremonie bij, en komen koning Carl Gustaf en dochter Victoria vanuit Zweden naar het evenement. Dat belooft hoe dan ook een flink koninklijk festijn te worden!

Bron: RVD, Beau Monde Archief | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws