Toch meer dan één koning bij de kroning in breuk met traditie

Gaan we Willem-Alexander toch in de zaal spotten?

We hebben er al eerder over geschreven: bij de kroning van Charles verwachtten we geen andere vorsten in de zaal. Nu blijkt dat Charles ook met déze traditie breekt met een nieuw rijtje bevestigingen.

Vorstelijk gebeuren

Het idee achter de traditie is vrij simpel: bij de kroning van Charles, wordt hij in feite tot de absolute top van de hiërarchie verheven. Natuurlijk is hij inmiddels al een aantal maanden koning op papier, en hoort absolute macht er als monarch niet meer bij anno nu, maar toch. Iedereen in Westminster Abbey zou in theorie dan ook ónder Charles moeten staan.

Maar goed: dan schuift opeens een buitenlandse monarch aan die al twee, tien, of vijftig jaar op de troon zit. Daar gáát je plekje bovenaan als gloednieuw gekroond vorst. Om dit soort situaties te vermijden, was het dan ook een goede traditie dat buitenlandse vorsten niet aanwezig zouden zijn bij zo’n kroning. Juliana en Bernhard woonden bijvoorbeeld de kroning bij van koning George VI en niét toenmalig koningin Wilhelmina, en Bernhard was in z’n eentje bij de kroning van Elizabeth in plaats van koningin Juliana.

Breuk met traditie

Hoewel we dan ook hadden verwacht dat dit jaar niet anders zou zijn (en wie weet: Amalia weer in full glam als vertegenwoordiger van haar vader?), ziet het er nu naar uit dat dit de zoveelste traditie is waar Charles mee breekt. Gisteren werd namelijk bekend dat Zweedse kroonprinses Victoria én haar vader, koning Carl Gustaf, hun opwachting zullen maken bij de grote dag. Ook vanuit Spanje zullen zowel koningin Letizia als regerend koning Felipe bij de kroning aanwezig zijn/

Een maand geleden suggereerde The Telegraph al dat Charles zou kiezen om meer vorsten uit te nodigen. “Je mag een gastenlijst verwachten die mee lijkt op een royal wedding dan op de kroning van zeventig jaar geleden”, aldus een bron.

En de Oranjes?

Met minder dan een maand te gaan tot Coronation Day, verwachten we een hoop bevestigingen voor de gastenlijst de komende dagen. Op dit moment is 6 mei nog helemaal leeg in de agenda van onze eigen Oranjes, maar een bevestiging kan niet lang meer uitblijven.

Nu is nog de vraag: wié gaat de ceremonie precies bijwonen? Het is bekend dat de Oranjes en de Windsors warme banden met elkaar onderhouden – dus een uitnodiging voor Willem-Alexander en Máxima tezamen zou ons niet verbazen. En ach, Charles, als je dan toch bezig bent: nodig Amalia ook even uit, die meid kan een dagje de hort op wel gebruiken…

Bron: The Telegraph, Hola!, RTL | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws