Route voor kroning Charles bekend – verschilt van die van Elizabeth

Er wordt steeds meer bekendgemaakt over de planning van de kroning.

We krijgen iedere week weer iets meer te weten over de planning van de aanstaande kroning van koning Charles op 6 mei. Zo is nu bijvoorbeeld bekendgemaakt wat de route gaat zijn, en die verschilt blijkbaar iets van wijlen Queen Elizabeths route destijds.

Route bekend

Van klokkenluiders tot aan goeie catering: aan álles moet gedacht worden tijdens de grote kroning van koning Charles over een maand. De voorbereidingen zijn in volle gang en er moet natuurlijk ook goed nagedacht worden over de route voor en na de kroning. Bij de kroning zal Charles een reis afleggen van Westminster Abbey naar Buckingham Palace, net zoals zijn moeder deed in 1953.

Echter, de route van Charles is een stuk korter dan die van wijlen Elizabeth in de jaren ’50. Koning Charles zal slechts 2 kilometer afleggen, terwijl Queen Liz destijds 2,5 kilometer aflegde. De route is inmiddels bekendgemaakt door het koningshuis. Charles en Camilla beginnen de tocht bij Buckingham Palace en reizen dan langs The Mall, vervolgens door Admiralty Arch, langs Trafalgar Square, door naar Whitehall en over Parliament Square naar Westminster Abbey.

Terugreis

Het is de bedoeling dat het koningspaar om 11 uur ’s ochtends aankomt in Westminster Abbey, want dan zal de kroningsdienst beginnen. Na de kroningsdienst is het tijd voor de welbekende processie en zal het koningspaar plaatsnemen in de Gold State Coach. Deze terugreis is veel grootschaliger dan de heenweg, want hierbij zullen andere royals en koninklijke lijfwachten meerijden. Het zal gaan om dezelfde route, maar dan dus in omgekeerde volgorde.

Eenmaal weer aangekomen in Buckingham Palace, ontvangen de koning en koningin een koninklijk saluut van de troepen in de parade, om daarna op het welbekende balkon te stappen.

Verschil met Elizabeth

De heen en terugweg van de kroningsroute verschillen dus een beetje met die van koningin Elizabeth. Haar route in de koets naar Westminster Abbey duurde destijds 2,5 kilometer, waarbij ze door Haymarket, Piccadilly, Hyde Park Corner, Oxford Street en East Carriage Drive in Hyde Park reed.

Ook zullen Charles en Camilla de heenweg in een andere koets reizen dan Elizabeth, namelijk in de meer hightech Diamond Jubilee State Coach, die voorzien is van alle gemakken zoals airconditioning en schokdempers. Een woordvoerder van Buckingham Palace zei: “De gekozen koetsen weerspiegelen de kleinere processie naar Westminster Abbey en de grotere processie terug naar Buckingham Palace. “Ze waren de persoonlijke keuze van Hunne Majesteiten.”

Bron: Mirror UK, Hello Magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws