Buckingham Palace in de stress: nog duizenden hulpjes gezocht voor kroning

Wie ó wie meldt zich aan?

Over één maand is het zover en zal koning Charles officieel gekroond worden. In mei is het zover en kan heel de wereld zich gaan opmaken voor een meerdaags koninklijk evenement. Maarre, nog niet alle voorbereidingen verlopen even soepel. Sterker nog, er zijn nog duizenden mensen nodig die hun armen uit de mouwen willen steken.

Tekort aan klokkenluiders

Het aftellen voor de kroning is begonnen en er wordt steeds meer bekend over wat we van de ceremonie kunnen verwachten. Zo zijn de Pages of Honour inmiddels geregeld en wordt er nog altijd druk naar artiesten gezocht. Wat echter nog lang niet is geregeld, zijn de duizenden klokkenluiders die op de dag van de ceremonie nodig zijn.

Op 6 mei, op de dag van de kroning, worden er namelijk door heel het land klokken geluid. In totaal zullen dat er zo’n 30.000 zijn, wat betekent dat er dus ook 30.000 mensen voor nodig zijn die de klok kunnen luiden. Helaas zijn er nog maar 1750 mensen die zich hebben aangemeld. Er is dus een groot tekort aan klokkenluiders, waardoor sommige van deze luiders snel van de een naar andere klok zullen moeten reizen om deze te laten luiden.

Nieuwe mensen trainen

“Sommige klokkenluiders moeten op één dag naar verschillende kerken gaan,” zei ze. “We hopen dat de klokken in zoveel mogelijk parochiekerken worden geluid”, zei Vicki Chapman van de CCCBR (Central Council of Church Bell Ringers) tegen The Guardian. Het tekort aan klokkenluiders kan niet zomaar even opgevuld worden, want niet iedereen kan een klokkenluider worden. Het duurt zelfs 20 uur om een rekruut te leren een soloklok te luiden. Ervaren ringers zetten “alles op alles” om de nieuwelingen klaar te stomen voor de kroningsdag op 6 mei. “De komende vier weken worden behoorlijk intensief”, aldus Chapman. Aha!

Bron: The Guardian | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws