Fashion voorpret: de favoriete Met Gala-looks van de redactie

Van 1985 tot 2022 en van Cher tot Blake Lively.

Maandagavond is het weer zover: dan vindt in New York het weelderige Met Gala plaats. Dit jaar draait het jaarlijkse bal natuurlijk om de nalatenschap van mode-icoon Karl Lagerfeld. Maar voor het zover is, duikt de redactie in de archieven. Dit zijn onze favoriete Met Gala-looks door de jaren heen!

Nikkie de Jager, 2021

Wanneer een Nederlander op het avant-gardistische Met Ball langs mag komen, dan krijgt dat natuurlijk een staande ovatie. Aan beauty guru Nikkie Tutorials a.k.a. Nikkie de Jager de eer, en dat deed ze met mode én een sterk politiek statement.

Nikkie de Jager
Beeld: NL Beeld / Brunopress

Redacteur Jaimy vertelt: “Nikkie koos niet voor een standaard Met-look, maar droeg een kleurrijke japon van de Nederlandse designer Edwin Oudshoorn. Nu is deze jurk an sich al een plaatje om te zien, maar is het ook een eerbetoon aan de Amerikaanse activist en dragqueen Marscha P. Johnson. En last but not least, de bloementooi – met spiegeltjes als een knipoog naar de traditionele Zeeuwse steekdracht – zorgde voor een memorabele look!”

Blake Lively, 2022

Redacteur Sanne kiest voor de i-co-ni0sche outfit (of moeten we zeggen: outfits?) van Blake Lively bij het meest recente Met Gala. Geheel in het all-American thema, kwam la Lively namelijk opdagen in een japon die was geïnspireerd door het Vrijheidsbeeld.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Sanne vertelt: “De prachtige Versace-jurk die Blake Lively in 2022 droeg blijft een van mijn favorieten. Op het eerste oog lijkt de jurk niet heel bijzonder, maar de strikken bleken omgetoverd te kunnen worden tot een prachtige ijsblauwe sleep. Wauw!”

Zendaya, 2018

In 2018 was het thema Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, en we zagen toen volop Renaissance-prints en kruis-motieven voorbijkomen. Uit al deze spirituele inspiratie, sprong één look eruit voor redacteur Sandy.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

“Te midden van alle aureooltjes en gouden borduursels pakte Zendaya het totaal anders aan. Zij kwam in een custom Versace-japon tevoorschijn als Jeanne d’Arc. Juist ja: met een harnas en maliënkolder in de stijl van de historische heldin, maar dan wel helemaal designer. Een creatieve interpretatie van het thema én een prachtige totaal-look: Zendaya was mijn absolute favoriet van 2018.”

Cher, 1985

Wanneer we redacteur Sabine vragen naar haar favoriete look, krijgen we direct het dringende verzoek of ze er meer dan één mag doorsturen. Vooruit dan – het is het waard. Uit de archieven kiest zij namelijk deze Bob Mackie-outfit van Cher, die de diva in 1985 droeg:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bob Mackie (@bobmackie)

“In 1985 luidde het thema van het Met Gala Costumes of Royal India. Daar gaf Cher gehoor aan in een goud-zwarten semi doorschijnende top en een ear piece waar je u tegen zegt. Bob Mackie – met wie de zangers veel memorable fashion moments beleefde – overtrof zichzelf met dit gewaad.”

Blake Lively, 2018

Aan Lively de eer om maar liefst twee keer in onze lijst favorieten te verschijnen. Ook zij maakte bij het Heavenly Bodies-thema namelijk indruk met haar look.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

“Als het mogelijk is het Met Ball uit te spelen, dan gaat die eer naar Blake Lively. Elk jaar ben ik weer blown away door de jurken waarin ze verschijnt. Velen praten nog over haar shape shift-jurk van vorig jaar, maar de look die mijn hart stal is de Versace-jurk die ze in 2018 droeg naar het evenement”, stelt Sabine.

Saoirse Ronan, 2019

En de laatste nominatie op het lijstje van onze Sabine, is Ierse actrice Saoirse Ronan. Zoals velen greep zij het thema Camp: Notes on Fashion in 2019 aan voor een extravagante outfit.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Onze collega legt uit: “Een van mijn favoriete looks is die van Saoirse Ronan. In 2019 stapte ze in een custom-made Gucci-jurk op de voor het Metropolitan Museum of Art uitgerolde rode loper. Ze zag er sensationeel uit in de vlammige jurk met rood, zilver en groen patroon.”

Kim Kardashian, 2022

Deze outfit deed flink wat stof opwaaien – want hoort een jurk van wijlen Marilyn Monroe niet veilig achter glas bewonderd te worden? Voor redacteur Fabiën was deze look in elk geval een highlight van het meest recente Met Ball.

met gala kim kardashian
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Zo stelt Fabiën: “Kim Kardashian rockt hier de veelbesproken Marilyn Monroe-look. Kim kreeg veel kritiek op deze outfit omdat de jurk speciaal voor haar aangepast zou moeten worden, maar ik vind dat de look voor Kim goed heeft uitgepakt, helemaal door haar gebleekte haar!”

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws