Zien: déze Songfestival-acts zijn vanavond het kijken waard

Nederland is niet van de partij, maar voor déze acts wil je toch je tv aanzetten.

Onze Mia Nicolai en Dion Cooper hebben het dit jaar niet gered met hun Burning Daylight. Maar dat betekent niet dat we dan maar niks meer hebben om onze televisie voor in te schakelen vanavond. Beau Monde zet de beste (of toch in elk geval: meest opvallende) Songfestival-acts voor je op een rij.

Zweden: de glorieuze terugkeer van Loreen

Ze heeft in 2012 al een keer het Songfestival gewonnen, en dat beviel zó goed, dat Loreen dit jaar het hele kunstje gewoon even hoopt te herhalen. En mogelijk gaat dat de Zweedse schone nog lukken ook.

De getalenteerde zangeres heeft haar Cousin It-achtige kapsel uit 2012 ingeruild voor een strak pakje met een hoop bondage-invloeden en decorstukken die nog het meest weghebben van een gigantisch, lichtgevend tosti-ijzer. Maar goed: ze klinkt fantastisch, heeft nú alweer een plekje in de Nederlandse Top 40 veroverd, en haar performance is een genot om naar te kijken.

Finland: een Cha Cha Cha zoals nooit tevoren

Bij een titel als Cha Cha Cha denk je misschien aan een fout hitje waarop lekker kan worden heen en weer gehopst bij de plaatselijke stijldansvereniging. Maar met de inzending van de Finse Käärijä wordt dat toch wat moeilijk.

Met een grotendeels ontbloot bovenlichaam, een neongroene bolero, en een nummer dat net zoveel rap als metal-elementen bevat, is dit geen stereotype chacha. Leuk detail: één van de dansers van de Finse artiest is Nederlands! It’s crazy, it’s party, and it’s a klein beetje Nederlands – wij zijn fan.

Frankrijk: Canadese disco-queen

Strikt genomen komt La Zarra natuurlijk uit Canada, en niet uit Frankrijk. Maar vooruit, Céline Dion heeft al lang en breed bewezen dat zo’n Canadese inzending prima te pruimen is.

In een glitter-outfit met een dijk van een stem zal La Zarra vanavond haar discohit Évidemment ten gehore brengen. En mocht je vergeten zijn welk land deze belle dame ook alweer vertegenwoordigt: dat is la grande France – waar ze je halverwege nog even fijntjes aan herinnert.

Kroatië: mama’s tractor

We willen hier vooral niet te veel woorden aan vuil maken, maar de beelden voor zich laten spreken.

Is dit de meest zuivere inzending van de avond? Nee. Is dit dan de grootste meezinger? Nee. Maar deze Kroatische band is met z’n legerjurken en ondergoed absoluut één van de inzendingen waar het meest over gepraat zal worden.

Oostenrijk: bezeten door Edgar Allan Poe

Een stel jonge, relatief onbekende singer-songwriters naar het Eurovisie Songfestival sturen…dat kán dus prima succes boeken, bewijst Oostenrijk dit jaar.

Het nummer Who the hell is Edgar gaat over Amerikaanse auteur Edgar Allan Poe. Of beter gezegd: over Edgar Allan Poe, Poe, Poe, Poe, Poe. Onder de aanstekelijke synthesizer-deuntjes gaat een nummer schuil over de struggles waar jonge artiesten mee te maken krijgen. Mia en Dion kunnen er ongetwijfeld over meepraten…

België: nineties clubhit

Goed, nu Nederland zelf de Grand Final dit jaar niet gered heeft, gooit de Beau Monde-redactie vanavond dan maar hun support achter buurland België.

Het is niet de eerste keer dat de 42-jarige Gustaph het Eurovisie-feestje mag meemaken: zo was hij al tweemaal van de partij als achtergrondzanger voor de Belgische inzending. Dit keer staat hij echter zélf volop in de spotlights met Because of You, een klassiek pophitje met een fijne jaren ’90 omlijsting.

Kortom: genoeg leuks om je tv (of stream, het is immers 2023) voor aan te zetten vanavond. Wij hebben onze scorekaart vast klaargelegd!

Headerbeeld: NL Beeld / Cover Images

Laatste nieuws