Hiep hoera: oudste levende royal blaast 100 kaarsjes uit!

De honderdjarige deelt direct haar tips voor een lang en gezond leven.

Groot feest voor de Japanse keizersfamilie: Yuriko, prinses van Mikasa, mocht dit weekend maar liefst 100 kaarsjes uitblazen.

Royals op leeftijd

We hebben in Europa flink wat vorsten van een bijzonder respectabele leeftijd. Zo is er de 83-jarige Margrethe van Denemarken, heeft Noorwegen de 86-jarige Harald op de troon, en was wijlen Queen Elizabeth 96 jaren toen zij kwam te overlijden.

En dat zijn natuurlijk alleen nog maar degenen die daadwerkelijk op de troon zitten. Zo is prinses Beatrix inmiddels 85 jaar, heeft hertogin Katharine van Kent een mooie 90 jaren aangetikt, en zijn zowel Prof. mr. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet ook beiden in de 80. Op dit moment is de de titel van oudste levende royal echter gereserveerd voor de Japanse prinses Yuriko, die op 4 juni een indrukwekkende 100 jaar bereikte.

Lang en gezond

In 1923 ziet de kleine Yuriko Takagi het levenslicht als dochter van een burggraaf, en wanneer zij in 1941 in het huwelijksbootje stapt met prins Takahito, de jongste zoon van de 123e Japanse keizer Yoshihito, wordt zij officieel verheven tot prinses. Over tijd krijgen de twee vier kinderen: drie zoons, en één dochter, en volgen er natuurlijk de nodige kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Beeld: NL Beeld

Met de jaren heeft Yuriko echter veel van haar dierbaren vaarwel moeten zeggen. Haar drie zonen zijn inmiddels allen overleden, en haar man liet in 2016 het leven – iets meer dan een maand voor hij 101 zou worden.

Hoewel de prinses zelf de afgelopen jaren ook wat gekwakkeld heeft met haar gezondheid, leidt zij tegenwoordig een comfortabel bestaan in Tokyo. Volgens The Japan Times dankt de prinses haar lange leven onder meer aan haar gezonde levensstijl. Zo zou zij nog altijd een dagelijks fitnesskwartiertje uitvoeren, en waagt zij zich bij goed weer graag in de indrukwekkende tuinen van het keizerlijke landgoed Akasaka. In een rolstoel, dat dan weer wel, want de centenarian is niet heel goed ter been meer.

Klein feest

De oudtante van huidige keizer Naruhito deelde zelf ter gelegenheid van haar verjaardag: “Vandaag bereikte ik de mijlpaal van 100 jaar, meer dan 80 jaar nadat ik me bij de keizerlijke familie voegde op 18-jarige leeftijd. Ik hoop mijn dagen verder biddend voor het geluk van mensen door te kunnen brengen.”

Het Fuji News Network heeft hier enkele kiekjes gedeeld van verschillende royals die bij de prinses op bezoek gingen voor de gelegenheid. Zo waren kleindochters, prinsessen Yoko en Akiko, van de partij, net als schoondochter prinses Hisako en haar dochter prinses Tsuguko.

Tijdloos

Leuk detail: afgelopen week kwam die laatstgenoemde prinses tevoorschijn in een jurk van haar oma bij de bruiloft van kroonprins Al Hussein en prinses Rajwa. Verschillende fashion-kenners weten te melden dat de japon van prinses Tsuguko origineel werd gedragen door prinses Yuriko in 1988.

Japanse prinsessen Tsuguko en moeder Hisako van Tamado.

Vintage is he-le-maal in, natuurlijk, en de jurk stond Yuriko’s kleindochter enig. Zo blijkt maar weer: trends kunnen volgen is één ding, maar een écht royal gevoel voor stijl? Dat is natuurlijk tijdloos.

Bron: Fuji News Network, The Japan Times | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws