Waarom Diana in haar huwelijk met Charles bijna nooit op hoge hakken liep

De reden is ietwat treurig, als je het ons vraagt.

Niet met haar prinsessenjurken en tiara’s, maar met haar off-duty outfits wist Diana veel modeliefhebbers te inspireren. Toch was ze tijdens haar huwelijk met Charles altijd ladylike gekleed. Wat opvalt? We zagen haar zelden op hoge hakken lopen.

Geen hoge hakken

Jong en verliefd, dat waren Charles en Diana – of leken ze, ten minste. Het royalty koppel was destijds enorm populair onder het Britse volk en daarbuiten. Ze vormden voor de buitenwereld een mooi setje en werden vaak gefotografeerd. Ons viel op dat Lady Di nauwelijks hoge hakken droeg tijdens haar huwelijk met Charles. En dat komt naar verluidt niet omdat ze er niet op wilde of kon lopen – al hadden we dat ook meer dan begrepen.

Lengteverschil

Prinses Diana droeg tijdens haar huwelijk met Charles nooit hakken hoger dan 5 centimeter. Enne, niet omdat haar voetjes er pijn van gingen doen, maar om het lengteverschil met haar man Charles niet te vergroten. De twee waren namelijk even lang: 1,78 meter. Een beetje treurig als je het ons vraagt – het publiek had inmiddels toch allang gezien dat Charles geen centimeter boven wijlen Lady Di uitstak, laat staan als ze een set hakken droeg – maar dat was nu eenmaal een veelgebruikte methode in de royal wereld om mannen in dergelijke posities nóg machtiger te laten lijken.

Sterker nog: op officiele foto’s van Charles en Diana, werd er altijd voor gezorgd dat Lady Di met opzet een stuk kleiner oogde. Door met kop een schouders boven zijn vrouw uit te steken, lijkt hij groter, machtiger en indrukwekkender. Wanneer prinses Diana hakken van meer dan 5 centimeter zou aantrekken, zou ze het risico lopen om het imago van de Britse prins te schaden…

Schoenkeuze

Of Diana dan echt haar schoenkeuze liet bepalen door de lengte van haar ex-man? Volgens Eloise Moran, auteur van The Lady Di Look Book wel degelijk. Hij analyseerde de stijl van Lady Di van voor en na de scheiding en dus ook haar keuze wat betreft schoenen. Hij kwam er dan ook achter dat veel kledingkeuzes niet zomaar zijn gemaakt en dat er vaak een reden achter verborgen zat.

Voor het boek deed hij onder andere een interview met Jimmy Choo, die hofleverancier van de prinses was. Volgens hem bestelde de prinses eerst vooral flatjes, maar toen het huwelijk van de twee op losse schroeven kwam te staan, koos ze voor steeds hogere hakken. Iets dat al eerder genoemd werd in de biografie Diana: The Untold Story van auteur Richard Kay uit 1998. Ook hij was van mening dat Di geen hoge hakken mocht aantrekken in het bijzijn van haar man Charles. Zucht.

Bron: Blauw Bloed, Archief Beau Monde | Beeld: NL Beeld/ Brunopress

Laatste nieuws