Coachtips uit het 40e boek van bestsellerauteur Rubin Alaie

Vooral coachtip 3 is handig!

Wat zijn vier mooiste inzichten uit het nieuwste coachingboek van Rubin Alaie: Het Handboek Voor De Coach? Hier vind je de meest effectieve tips uit het boek om een betere coach te zijn. Wanneer je mensen wilt inspireren en helpen wanneer zij om hulp vragen, onthoud dan de volgende vier dingen…

Dit zijn de 4 beste manieren om mensen te coachen

Omdat Het Handboek Voor De Coach nu in de boekhandels ligt, waaronder bol.com, geven we je hier alvast de 4 mooiste lessen uit dit boek. De tips die we je hier geven, zijn een voorproefje voor als je het boek wilt bestellen. Dit is namelijk typisch zo’n leuk boek om te kiezen als je ergens nog een cadeaubon van Bol.com had liggen. Check hier eerst je saldo en bekijk dan eens wat voor inzichten er in dit boek zitten.

Coachtip 1 – De #1 coachtool is: duik in het diepe

Wat is de beste manier om iets te leren of om jezelf over een angst heen te zetten? Simpel: door jezelf ermee te confronteren. Door het te doen. Door in het echte leven voor de leeuwen gegooid te worden, in plaats van veilig hier in de coachkamer erover te ouwehoeren. Psychologiseren en chitchatten kan jou onnodig van je doel beletten.

Doe de moeilijke dingen dús toch. Is de persoon die jij coacht bijvoorbeeld bang voor spreken in het openbaar? Dan is de taak voor deze persoon overduidelijk: de komende maand ga jij ieder weekend in kleine sprekersevenementen even het woord pakken of een pitch doen. Vier keer dus. Kom daarna maar terug en vertel me wat er nog over is van je probleem.

Dus laat de persoon die je coacht de situatie instappen. Laat hem zijn angst voelen én laat hem alsnog de daad doen. Dit is spannend, maar ook de mooiste vorm van coaching. Een betere therapie bestaat niet dan daadwerkelijk in het diepe te springen en de moeilijke situatie te gaan doen. 

Coachtip 2 – Oefen de vaardigheid die jij nodig hebt 

Wil de persoon die jij coacht graag ergens beter in worden? Zoals in zelfvertrouwen, assertiviteit, creativiteit, gezondheid of fitheid? Dan hoef je geen blabla-gesprekken over ‘drijfveren’ te voeren, maar dan moet de persoon die jij coacht gewoon een schop onder je billen krijgen om naar de sportschool te gaan en gezond te eten. 

Laten we wat voorbeelden geven: 

  • Wil je succes in de liefde? Oefen dan 10 keer om iemand aan te spreken, een goed gesprek met iemand te voeren en iemand uit te vragen. 
  • Wil je met zelfvertrouwen voor groepen staan? Ga dan de komende maanden maar eens tien keer voor groepen staan, zodat je je presentatievaardigheden verbetert en ervaring opdoet. 

Hoe kun je namelijk een vaardigheid als zelfvertrouwen vergroten? Dit kun je alleen bereiken door herhaaldelijk datgene te doen waarvoor je zelfvertrouwen nodig hebt. Waarom? Omdat wanneer je iets herhaaldelijk doet, je er steeds bedrevener in wordt en meer vertrouwen krijgt in je eigen kunnen. 

Je kunt je zelfvertrouwen alleen versterken door praktische ervaringen op te doen, niet door voornamelijk te redeneren, te analyseren, affirmaties te herhalen of zelfhulpboeken te lezen. Uitgebreide psychologische analyses zijn helemaal niet nodig als je je zelfvertrouwen wilt vergroten. Het draait simpelweg om het ontwikkelen van vaardigheden, het opdoen van ervaring en voorbereiding. 

Coachtip 3 – Voel je je rot door allerlei problemen? Zing je blues 

Uit jouw zorgen, angsten, woede en tranen aan anderen. Huil, schreeuw, roep en gil tegen wie het maar horen wil. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit veel effectiever is dan het opkroppen ervan. 

Ga maar lekker klagen, piepen, miepen, mauwen, grommen, brommen, wiebelen, wankelen, trillen, zweten, verward zijn, niet weten, niet snappen, afgemat, onvolmaakt en onopgelost zijn. Geef deze ruimte aan anderen als ze dat nodig hebben, en geef het zeker ook aan je eigen pijn. 

Wees maar gerust, voor anderen is het oké om je blues te horen. Dan kunnen anderen met je verbinden en naast je staan, waardoor je niet alleen heelt, maar ook kameraden overhoudt. Allemaal door de kracht van een zuivere traan. 

Coachtip 4 – Voel de pijn en maak het erger 

Stop met rennen, zoekend naar oplossingen. Even stilstaan bij jezelf. Je gevoelens, je emoties, je gedachten, je spoken… ze zijn lief. Ook dat zijn jouw kindjes die je wilt leren kennen. 

Wat je weerstaat, zal blijven. Wat je toelaat, zal oplossen. Ontloop je spoken niet meer. Zij willen ook het licht zien. Dan zullen ze hun grip op je verliezen, keer op keer. 

Maak het ongewenste gevoel zelfs nog erger. Wanneer we onzeker zijn, hebben we vaak de neiging tegen onszelf te zeggen: “Oké, nu moet ik proberen niet zenuwachtig te zijn… verdorie, dit moet stoppen!” Dat werkt juist averechts. 

De uitnodiging voor jou is: wanneer je ongewenst gevoel ervaart, zoals onzekerheid, ga jezelf dan juist nóg zenuwachtiger en onzekerder willen voelen. Laten we even in die bijbehorende lichaamshouding gaan staan en dit gevoel zelfs nog sterker maken. We geven het ‘ongewenste’ gevoel dus eerst de ruimte om te groeien, zodat het zijn doel kan vervullen, en dan zal het vanzelf afnemen, misschien zelfs volledig verdwijnen. 

Hoe minder je een ongewenst gevoel bestrijdt, hoe minder het terug strijdt. 

Dat waren de vier krachtigste coachtips 

Dit waren de coachtips. Laten we ze nog een keertje samenvatten:  

  1. Moeilijke dingen tóch gaan doen 
  1. Niet psychologiseren maar gewoon oefenen. Tien keer, honderd keer, duizend keer! 
  1. Je zorgen uiten. 
  1. Je zorgen niet onderdrukken maar zelfs nóg erger maken. 

Veel succes met het toepassen ervan! 

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws